MVPEI: Podrška Londona ka članstvu Crne Gore u EU

Na sastanku s ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom, sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjim uspjesima Crne Gore u usvajanju i primjeni evropskih standarda i strateških pravaca
2 komentar(a)
Aleksandar Pejović, Foto: MVPEI
Aleksandar Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 20.10.2015. 16:35h

Ostvarivanjem rezultata u svim pregovaračkim poglavljima Crna Gora pokazuje da je na dobrom putu prema članstvu u EU, ocijenjeno je tokom posjete državnog sekretara za evropske integracije i glavnog pregovarača ambasadora Aleksandra Pejovića Londonu, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija. Tom prilikom je, kako navode iz MVPEI, sa svih adresa, istaknuto da će Velika Britanija, kroz bilateralnu i tehničku saradnju, nastaviti da pruža podršku Crnoj Gori u ispunjavanju obaveza iz evropske agende.

Tokom posjete Londonu, glavni pregovarač je imao sastanke s ministrom za Evropu u Forin Ofisu Dejvidom Lidingtonom, predsjednikom Odbora za EU u Gornjem domu Parlamenta Lordom Timom Bozvelom i direktorom za međunarodna i pravna pitanja u Ministarstvu pravde Skotom Mek Fersonom.

Na sastanku s ministrom za Evropu Dejvidom Lidingtonom, sagovornici su razmijenili mišljenje o dosadašnjim uspjesima Crne Gore u usvajanju i primjeni evropskih standarda i strateških pravaca.

Pejović je upoznao sagovornika s ostvarenim rezultatima, s fokusom na reforme u oblasti vladavine prava, istakavši da je od otvaranja pregovora dosad, u ovoj oblasti donijeto skoro 50 zakona, formirane najvažnije institucije i da se u kontinuitetu radi na jačanju kadra za izvršavanje obaveza iz 23. i 24. poglavlja. Naglasio je da su sve crnogorske institucije usmjerene na ispunjavanje privremenih i dobijanje završnih mjerila iz ovih poglavlja, navodi se u MVPEI.

Iz ministarstva dodaju i da je Lidington prenio da je Vlada Velike Britanije postojan zagovornik proširenja EU i da, u tom smislu, nastavlja da pruža snažnu podršku procesu pristupanja Crne Gore Uniji. On je pohvalio napore koje Crna Gora preduzima na svim poljima pregovora, a posebno u oblasti vladavine prava i istakao da je Velika Britanija spremna za nastavak i unapređenje direktne bilateralne saradnje i podrške Crnoj Gori u oblasti evropske integracije. U tom kontekstu, sagovornici su razmijenili mišljenje o pružanju ekpertske tehničke podrške u oblastima kao što su obuke pregovaračkog tima, reformi javne uprave, pravosuđu, borbi protiv korupcije, radu medija itd.

Tokom sastanka s lordom Bozvelom bilo je riječi o daljim obavezama u pregovaračkom procesu i planiranim aktivnostima usmjerenim na otvaranje novih poglavlja. Pejović je ukazao na važnu ulogu Skupštine, kao i na značajnu dimenziju saradnje i doprinos koji organizacije civilnog društva pružaju napredovanju u pregovaračkom procesu.

Lord Bozvel je istakao da je Crna Gora dosadašnjim rezultatima u svim oblastima pregovora, a posebno u dijelu vladavine prava, pokazala da je na dobrom putu prema EU, navodi se u daljem saopštenju MVPEI.

Bozvel je pohvalio ulogu Crne Gore, kao promotera regionalne saradnje i predvodnika procesa evropske integracije na Zapadnom Balkanu i prenio snažnu podršku Velike Britanije za postizanje daljih uspjeha na evropskom putu.

Prilikom sastanka s direktorom za međunarodna i pravna pitanja u Ministarstvu pravde Skotom Mek Fersonom bilo je riječi o predstojećim obavezama Crne Gore u 23 i 24. poglavlju, koje se odnose na nastavak zaokruživanja zakonodavnih aktivnosti, dalje jačanje administrativnih kapaciteta, koordinaciju između nadležnih organa i uspostavljanje bilansa ostvarenih rezultata.

Tokom posjete Londonu, Pejović je održao predavanje na Londonskoj školi ekonomije i političkih nauka gdje je govorio o procesu pristupanja Crne Gore Evropskoj uniji, predstavivši ostvarene rezultate i dalje planove u ovoj oblasti.

Bonus video: