Đaci i profesori iz Foče i Žabljaka rade na projektu prekogranične saradnje

"Posebno je to što će steći kroz razmjenu iskustava i ideja i to što u projektu učestvuju djeca sa posebnim potrebama“, kaže Stijepović i naglašava da će sve to pratiti logistika koju će pružati stručnjaci iz tih oblasti
71 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 20.10.2015. 12:16h

Đaci i profesori iz SMŠ „17. Septembar“ iz Žabljaka u partnerstvu sa kolegama iz SŠC „Foča“ iz istoimenog grada partneri su u projektu prekogranične saradnje „Radeći zajedno za inkluzivnu evropsku budućnost“, koji u vrijednosti od preko 182.000 eura finansira Evropska unija.

„Relaizacija je počela još u julu i trajaće 12 mjeseci. Posao predstavlja logičan nastavak prethodnog projekta koji su, pod sloganom 'Zajedno stazama prošlosti ka evropskoj budućnosti', đaci ovih škola uspješno realizovali,“ kazao je projekt menadžer Uroš Stijepović, profesor u žabljačkoj srednjoj školi.

On je istakao da je namjera poboljšanje znanja, razmjena iskustava i vještina na poljima nauke, ekologije i zdravog načina života.

„Sveukupni cilj je podizanje kvaliteta prekograničnih veza mladih. Zato su u projektu niz kulturnih, obrazovnih i sportskih događaja, uzvratnih posjeta. Posebno je to što će steći kroz razmjenu iskustava i ideja i to što u projektu učestvuju djeca sa posebnim potrebama“, kaže Stijepović i naglašava da će sve to pratiti logistika koju će pružati stručnjaci iz tih oblasti.

U realizaciji projektu učestvuje oko 100 đaka iz ova dva grada. Do sada su organizovane po dvije uzvratne posjete nacionalnim parkovima Durmitor i Sutjeska, gdje su obavljene edukacije za oblast botanike. Kroz ovaj projekat sticaće se znanja o fotografiji i organizovati likovne kolonije.

Ova jesen protiče u ažuriranju dokumentacije o dosadašnjim aktivnostima kao i nabavka neophodne opreme za izradu GIS mapa. Tokom zime u planu su festivali nauke u ovim gradovima a na proljeće još po jedna zajednička prirodnjačka akcija na prostorima ovih gradova, saopšteno je danas na konferenciji za novinare.

Galerija

Bonus video: