EK: Pazite da TE Pljevlja bude po direktivi EU

Sporno da li ima dovoljno uglja za ekonomičan rad novog bloka, kao i da li će zbog novih pravila struje iz te TE biti preskupa
172 pregleda 0 komentar(a)
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
TE Pljevlja, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 19.10.2015. 18:48h

Snabdijevanje energijom mora biti u skladu s ekološkim standardima Evropske unije i pratiti najbolju praksu EU. Nove termoelektrane moraju poštovati EU Direktivu o industrijskim emisijama, saopšteno je “Vijestima” iz Evropske komisije na pitanje kakvo je njihovo mišljenje o gradnji novog bloka Termoelektrane u Pljevljima.

“To je važno kako bi se osiguralo da se buduća potražnja za energijom uskladi sa odgovarajućim energetskim miksom (koji podrazumijeva i korišćenje obnovljivih izvora energije). Izbor ovog miksa je na državama članica EU i ugovornih strana Energetske zajednice”, navedeno je iz Evropske komisije.

Evropska komisija je finansirala studiju u vezi sa mogućim razvojem i učešćem privatnog sektora u pljevaljskom termoenergetskom kompleksu.

“Ova studija je završena u 2009. a uradio je Fichtner ABC (asocijacija biznis konsultanata) i predao je Ministarstvu ekonomije Crne Gore, koji je bio korisnik ovog projekta”, saopštili su iz Evropske komisije.

Direktiva o industrijskim emisijama će početi da se primjenjuje od 1. januara 2016. godine, i zamjenjuje postojeću Direktivu o velikim ložištima. Nova direktiva će pooštriti količine i uslove za emitovanje opasnih gasova iz industrijskih postrojenja računajući i termoelektrane na ugalj. Te kriterijume moraće do poštuju zemlje članice kao i zemlje kandidati što je i Crna Gora.

Dati su i rokovi do kojih mora da se smanji emisija gasova i uvode se kvote za svaku zemlju za koje će morati da plati nadoknadu zavisno od veličine emisije.

Zbog toga će vlasnici termoelektrana imati veće troškove zbog neohodnih ulaganja u postrojenja kako bi smanjili štetne emisije ali kasni i znog kupovine dozvole za ispuštanje opasnih gasova.

Koordinator Građanskog pokreta URA Dejan Mijović, prošle sedmice je kazao da su od Delegacije EU dobili primjerak studije koju je izradila ekspertskaa konsultantska firma “Fichtner”. Ta studija navodi i količine rezervi uglja u Pljevljima, i prema toj studiji rezerve nisu dovoljne čak ni za 20 godina rada nove termoelektrane. Prema studijama gradnje drugog bloka, on bi bio isplativ ako bi radio 40 godina.

Ranije istraživanje Mreže za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) pokazalo je da rezerve uglja u pljevaljskom basenu nisu dovoljne da bi se opravdala gradnja II bloka termoelektrane, odnosno da bi se planiranom gradnjom iz kredita napravila ekonomska šteta državi i poreskim obveznicima.

“Eksperti 'Fichtnera' su, naime, koristeći savremene geološke metode, detaljno istražili najveće nalazište Potrlica i došli do zaključka da zbog nepovoljnog odnosa otkrivke prema uglju neki njegovi djelovi nisu upotrebljivi za komercijalnu eksploataciju”, naveo je Mijović.

Bonus video: