EK: Junker odlučuje o objavljivanju izvještaja o napretku CG

Šinas je dodao da izvještaje o napretku zemalja Balkana u ostvarivanju evropskih reformi najprije treba da usvoji kolegijum komesara i tad će oni "u potpunosti biti dati na uvid javnosti
1 komentar(a)
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Žan Klod Junker, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 19.10.2015. 14:27h

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker će odlučiti kada ća Evropska komisija objaviti godišnji izvještaj o napretku kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, rekao je danas portparol Komisije Margaritis Šinas.

Šinas je dodao da izvještaje o napretku zemalja Balkana u ostvarivanju evropskih reformi najprije treba da usvoji kolegijum komesara i tad će oni "u potpunosti biti dati na uvid javnosti".

Portparol Evropske komisije je time odgovorio na pitanje novinara da li će godišnji izvještaji o napretku kandidata za članstvo u EU biti objavljeni poslije izbora u Turskoj 1. novembra, kao što se navodi u medijima i nezvanično nagovještava u evropskim diplomatskim izvorima.

Prema tim navodima, Evropska komisija ne želi da već sad objavi godišnji izvještaj o Turskoj i time utiče na predizbornu kampanju, ali i napore EU da postigne dogovor s Ankarom o blokadi migranata i rješavanju izbjegličke krize.

U godišnjeme izvještaju, kako se tvrdi, ima dosta nepovoljnih ocjena o stepenu turske političke demokratije, vladavini prava i problemima vezanim za kurdsku manjinu.

Bonus video: