NVO u Crnoj Gori dobile 5,8 miliona eura od EU

U okviru ovog sektora IPA fondova, finansirano je preko 100 organizacija civilnog društva
93 pregleda 0 komentar(a)
NVO, Foto: Delegacija EU
NVO, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 15.10.2015. 12:29h

Evropska unija dodijelila je ukupno 5,86 miliona eura crnogorskim organizacijama civilnog društva u prethodnih sedam godina, posredstvom IPA fondova, saopšteno je iz Delegacije EU u Crnoj Gori.

Sigurna ženska kuća primila je 385 osoba sa zahtjevom za pomoć u periodu od 2007. do 2014. Ova NVO je samo jedna od šest organizacija u oblasti borbe protiv nasilja u porodici koje su dobile novac iz IPA fondova.

Dio tih sredstava namijenjen je poboljšanju zaštite potrošača posredstvom finansiranja Centra za zaštitu potrošača. Ova NVO je u istom periodu primila preko 2.392 pritužbe građana, koje je potom procesuirala.

"Instrument za civilno društvo je važan element za osnaživanje građana, razvoj građanske kulture i podsticanje procesa demokratizacije, pri čemu se građanima omogućava da obavljaju kontrolnu ulogu i obezbijede neophodne usluge koje državni organi nisu u stanju da obezbijede u dovoljnoj mjeri", stoji u saopštenju Delegacije.

Polovinu socijalnih usluga, kao što su posjete medicinskih sestara starijim osobama u njihovim domovima, pružaju organizacije civilnog društva. a druge strane, 105 predstavnika organizacija civilnog društva učestvovalo je u izradi novih zakona.

U okviru ovog sektora IPA fondova, finansirano je preko 100 organizacija civilnog društva, ističe se u saopštenju.

Bonus video: