IA: EK da spriječi Vladu da manipuliše procesom pregovora za pristupanje EU

Institut alternativa je uputio pismo predsjedniku Evropske komisije i komesaru za politiku susjedstva i proširenja, Junkeru i Hanu, u kojima ukazuje na bitna ograničenja transparentnosti pregovora u Crnoj Gori i poziva na proaktivan pristup Evropske unije u otvaranju procesa prema javnosti
0 komentar(a)
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Stevo Muk, Foto: Institut alternativa
Ažurirano: 14.10.2015. 12:29h

Evropska komisija bi trebalo da objavi svoje komentare na crnogorsko zakonodavstvo i izvještaje ekspertskih misija, i na taj način spriječi Vladu da manipuliše procesom pregovora za pristupanje EU – zatraženo je u inicijativi Instituta alternativa (IA).

Institut alternativa je uputio juče pismo predsjedniku Evropske komisije i komesaru za politiku susjedstva i proširenja, Junkeru i Hanu, u kojima ukazuje na bitna ograničenja transparentnosti pregovora u Crnoj Gori i poziva na proaktivan pristup Evropske unije u otvaranju procesa prema javnosti.

"Od početka procesa pregovora za članstvo Crne Gore u Evropskoj uniiji, ključni argument Vlade za (ne)usvajanje zakona i strategija su mišljenja Evropske komisije iznesena na nacrte ovih dokumenata. Na drugoj strani, Vlada istovremeno odbija da objavi ove dokumente i upozna sa njihovom sadržinom Skupštinu, civilni sektor i građane", istakao je Stevo Muk predsjednik Upravnog odbora IA.

On je dodao da nedostupnost mišljenja i izvještaja Evropske komisije o nacrtima ključnih propisa unosi sumnju u sam postupak donošenja javnih politika u Crnoj Gori, jer se naime, opravdano nameće pitanje o kvalitetu zakonskih i strateških rješenja za koja se ne može znati da li su uvojena u skladu sa sugestijama Evropske komisije.

"Time što jedino ona posjeduje ova ekspertska mišljenja i izvještaje, Vlada Crne Gore je u mogućnosti da izabere samo pozitivne ocjenje i predstavi ih javnosti, a da zanemari one manje povoljne”, stoji u pismu.

Muk je kazao i da se na ovaj način bitno se ograničava pravo na slobodan pristup informacijama i učešće nedržavnih aktera u donošenju javnih politika.

"Dodatno, netransparentosti procesa pregovora doprinosi i donošenje odluka o ključnim poglavljima 23 i 24 iza ”zatvorenih vrata”, što je rezultat narastajuće uloge Savjeta za vladavinu prava u čije zaključke nemaju uvid čak ni članovi radnih grupa za ova poglavlja koji izvještavaju o sprovođenju akcionih planova. Stoga, Institut alternativa ukazuje na potrebu objavljivanja komentara i izvještaja od strane Evropske komisije, uz zaštitu ličnih podataka tamo gdje je to neophodno. U protivnom, Evropska komisija će nastaviti da ohrabruje Vladu da bude netransparentna prema svojim građanima, a proces dodatno usporiti", rekao je Muk.

Bonus video: