Drobnič: Uložiti napore u područjima gdje napredak kasni

Portal Kosovo 2.0 je napomenulo da nekoliko provladinih medija vodi negativnu kampanju protiv Delegacije EU u Crnoj Gori. Upitan da li to može imati uticaj na evropske integracije, Drobnič je kazao da je to kontraproduktivno po Crnu Goru
11 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Mitja Drobnič, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 14.10.2015. 07:15h

Crna Gora je u posljednjih godinu dana preduzela niz važnih zakonodavnih i institucionalnih koraka, ali je važno da nastavi da ulaže napore u efikasno sprovođenje reformi, posebno u područjima gdje napredak kasni, kazao je šef Delegacije EU u Crnoj Gori Mitja Drobnič za portal Kosovo 2.0.

Na pitanje da li je zadovoljan dinamikom pregovora sa EU, Drobnič je kazao: “Jasno je da je Crna Gora najdalje odmakla od svih država-kandidata kada je riječ o procesu pregovora. Otvaranje poglavlja bez mjerila za otvaranje, međutim, možda i nije najbolji numerički pokazatelj napretka. Biće moguće razgovarati pouzdanije o napretku onda kada Crna Gora ispuni početna mjerila u poglavljima koja su izazovnija, kao što su zaštita životne sredine, poljoprivreda i konkurencija. Konkretni rezultati na terenu su bolji pokazatelj napretka.”

“Primarno je da sami crnogorski građani procijene koliko je njihova država uspješna na putu ka EU, jer se ovaj proces tiče društva kao cjeline”, kazao je.

Vladavina prava, reforma javne administracije i ekonomsko upravljanje su polja koja, po njegovim riječima, zahtijevaju potpunu pažnju i gdje očekuje vidljive rezultate na terenu.

“U skladu sa novim pristupom u pregovorima o pristupanju, Poglavlja 23 I 24 su otvorena na početku procesa i biće zatvorena na samom kraju, a kako bi pružili dovoljno vremena da se reforme duboko ukorijene i proizvedu ireverzibilne pozitivne efekte,” kazao je.

Na pitanje kada će Crna Gora dobiti 45 miliona eura i kako će ih potrošiti, Drobnič je kazao da će EU dati 20 miliona eura za Transbalkanski koridor za prenos električne energije a 25 miliona za koridor Orijent - željezničku interkonekciju Crna Gora-Srbija.

Prva investicija će doprinijeti uspostavljanju regionalnog tržišta električne energije na Zapadnom Balkanu kroz uspostavljanje 400kV prenosnog koridora između Crne Gore, Srbije, i BiH, koji bi onda bio povezan sa EU preko podmorskog kabla koji povezuje Italiju i Crnu Goru, a koji bi trebalo da se završi do 2017.

“Građani će imati neposrednu korist koja će se ogledati u manjim gubicima u prenosu energije i dodatnim generatorima električne energije, što će potencijalno dovesti do nižih cijena struje”, kazao je, dodavši da će istovremeno zalihe struje biti sigurnije, a prekidi napajanja manje vjerovatni.

Što se tiče željezničke interkonekcije, riječ je o oko 167 km elektrifikovane pruge između luke Bar i granice sa Srbijom na Vrbnici. Od novca EU savremena signalizacija će biti postavljena na oko 9 kilometara pruge i 5,5 kilometara mostova će biti renovirano.

“Ovaj projekat će unaprediti sigurnost i efikasnost željezničkog saobraćaja za oko 750.000 putnika koji koriste ovaj vid prevoza na relaciji Bar-Vrbnica svake godine, dok će vrijeme putovanja biti značajno umanjeno”, rekao je Drobnič.

Upitan da li ima dovoljno povjerenja u crnogorske vlasti da odluče kuda će novac iz IPA II fonda (270,5 miliona eura do 2020) otići, imajući u vidu da EU korupciju smatra jednim od najvećih problema u Crnoj Gori, Drobnič je kazao da se u slučaju grešaka ili nepravilnosti sredstva moraju nadoknaditi.

Portal Kosovo 2.0 je napomenulo da nekoliko provladinih medija vodi negativnu kampanju protiv Delegacije EU u Crnoj Gori. Upitan da li to može imati uticaj na evropske integracije, Drobnič je kazao da je to kontraproduktivno po Crnu Goru.

“Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori u potpunosti sprovodi politike i izražava stavove institucija EU i uživamo punu podršku za rad od našeg sjedišta u Briselu”, kazao je šef Delegacije.

On se osvrnuo i na proteste DF-a. “Glavno mjesto za demokratsku debatu o svim pitanjima koja se tiču građana je Skupština, gdje sve političke snage treba da budu posvećene konstruktivnom dijalogu. To ne znači da protesti nisu legitimni i legalni oblik izražavanja političkih stavova”.

Bonus video: