EK: Još jednom odloženo objavljivanje izvještaja o napretku CG

Portparol EK nije mogao da navede ni približan datum, pa čak ni nedjelju u kojoj će izvještaji biti objavljeni
0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Reuters
Evropska unija, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.10.2015. 15:35h

Za sada se ne zna kada će biti objavljen paket godišnjih izvještaja Evropske komisije o napretku država kandidata u procesu evropskih integracija, rečeno je novinarima danas u Briselu.

"Datum predstavljanja paketa izvještaja nije upisan u kamenu", rekao je novinarima portparol EK Margaritis Shinas, osvrćući se na činjenicu da je objavljivanje paketa, koje je bilo najavljeno za sjutra, odloženo na neodređeno vrijeme.

"Vijesti" su ranije javila da će kasniti izvještaj EK.

Paket sadrži precizne ocjene o napretku svake zemlje kandidata u procesu evropskih integracija tokom prethodne godine i predstavlja ključni dokument za diktiranje tempa pristupnog procesa.

Shinas je rekao da je objavljivanje odloženo zbog intenzivnih napora EU da se pronađe rješenje za sukob u Siriji i migrantsku krizu, pa bi njegovo objavljivanje u srijedu bilo bačeno u senku zbog samita EU koji se održava istog dana.

"Sav naš barut je u tom buretu", rekao je portparol govoreći o Siriji i migrantima i dodao da će paket biti objavljen kada bude izvjesno da će dobiti dostojnu medijsku pažnju.

Shinas je odbio medijske spekulacije da je pravi razlog odlaganja bojazan Brisela da bi neki djelovi izvještaja o Tuskoj, naročito u vezi sa ljudskim pravima, mogli da ugroze osjetljive pregovore o rješavanju migrantskog pitanja koje EU trenutno vodi sa turskim predsjednikom Tajipom Erdoganom.

"Jedini razlog odlaganja je onaj koji sam vam već saopštio", podvukao je on.

Portparol, međutim, nije mogao da navede ni približan datum, pa čak ni nedjelju u kojoj će izvještaji biti objavljeni.

Bonus video: