Purišić: Penzije u Crnoj Gori su najveće u regionu

Purišić je najavio i zatvaranje izbjegličkog centra “Kamp Konik”, jer će do kraja decembra ove godine 51 preostala porodica dobiti ključeve za novoizgrađene stanove u tom podgoričkom naselju
232 pregleda 32 komentar(a)
Godišnjica Vlade, Kemal Purišić, Foto: Savo Prelević
Godišnjica Vlade, Kemal Purišić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 24.11.2018. 20:47h

Zakon o penzijskom i invalidskom osiguranju jedan je od osam zakona Ministarstva rada i socijalnog staranja koji se nalaze u završnoj fazi, a njegovo usvajanje u tom resoru očekuju do kraja godine.

"Trebalo bi da počne da se primjenjuje od 1. januara sljedeće godine. Sva bitna pitanja, između ostalog i pitanje beneficiranog staža, su usaglašena u konsenzusu sa sindikatima. Pred sjednicu Socijalnog savjeta biće još jedni razgovori sa sindikatom oko nekih sitnih pitanja...", kazao je Jovo Pajović iz Ministarstva rada i socijalnog staranja.

Predstavljajući rezultate Ministarstva od 2016. do danas, ministar rada Kemal Purišić je ocijenio da je prema podacima Zavoda za zapošljavanje, Vlada u tom periodu nezaposlenost spustila sa 21 na 17 odsto, ali da ih čeka još posla.

"U septembru ove godine bilo je 11.375 zaposlenih više u odnosu na septembar 2016. godine. Međutim, i pored kontinuiranog pozitivnog trenda, tržište rada Crnoj Gori i dalje karakteriše niska stopa aktivnosti, niska stopa zaposlenosti, visoka stopa nezaposlenosti, naročito žena, mladih i dugoročno nezaposlenih lica, u odnosu na prosjek EU", kazao je ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Ministarstvo i Centri za socijalni rad donijeli su u ovoj i prethodnoj godini oko 356 hiljada rješenja o ostvarivanju prava socijalne zaštite.

"Za ove namjene iz budžeta Crne Gore u 2017. i 2018. godini izdvojeno je 173 miliona eura, što iznosi oko 2 odsto ukupnog BDP-a na godišnjem nivou. Prava iz oblasti socijalne i dječje zaštite za septembar koristilo je 51.036 lica. Napominjem da su neka lica koristila više prava istovremeno", dodao je Purišić.

U Crnoj Gori gotovo 130 hiljada ljudi prima neku vrstu penzije, za šta se, prema Purišićevim riječima, mjesečno izdvaja 34 i po miliona eura. Prosječna penzija iznosi 284 eura i najveća je u regionu, kazao je Purišić i podsjetio da su pljevaljski penzioneri ove godine dobili dom za stare vrijedan oko 3 miliona eura.

"Naredni projekat je rekonstrukcija postojećih vojnih objekata kompleksa Trebjesa, za potrebe izgradnje doma za stara i invalidna lica u opštini Nikšić, čija vrijednost iznosi oko 5.2 miliona eura. + Do kraja ove godine planirano je uspostavljanje još dva dnevna boravka za stara lica, vidite da je to opština Bijelo Polje i Petnjica", rekao je Purišić.

Purišić je najavio i zatvaranje izbjegličkog centra “Kamp Konik”, jer će do kraja decembra ove godine 51 preostala porodica dobiti ključeve za novoizgrađene stanove u tom podgoričkom naselju.

Bonus video: