VLAHOVIĆ SA EVROPSKIM KOMESAROM

Pohvale EU za politiku na planu nauke i istraživanja

“Dukaru je naglasio da razgovori na temu naučne saradnje šalju poruku da je nauka izuzetno važan segment ukupnog funkcionisanja Alijanse a samim tim i programa saradnje Crna Gora - NATO. On je istakao činjenicu da je sastanak održan u važnom trenutku za Crnu Goru, kada očekuje odluku o pozivnici za članstvo na ministarskom sastanku u decembru”, kaže se u saopštenju
1 komentar(a)
Sanja Vlahović, Karlos Moedas, Foto: Ministarstvo nauke
Sanja Vlahović, Karlos Moedas, Foto: Ministarstvo nauke
Ažurirano: 13.02.2019. 11:06h

Komesar Evropske unije za istraživanje, nauku i inovacije, Karlos Moedas, pohvalio je strategiju i politiku na planu nauke i istraživanja koju sprovodi Crna Gora, navodeći spremnost za ekspertsku i finansijsku podršku u ostvarivanju ciljeva u toj oblasti.

 Ministarka nauke Sanja Vlahović boravi u Briselu i Luksemburgu, gdje se prvog dana zvanične posjete sastala sa Moedasom, dok je u sjedištu NATO-a u Briselu razgovarala sa zamjenikom Generalnog sekretara za vanredne situacije, Sorinom Dukaru.

 Iz Ministarstva je saopšteno da je cilj sastanka sa Moedasom bio predstavljanje napretka u oblasti nauke i istraživanja u Crnoj Gori, od vremena privremenog zatvaranja poglavlja 25 nauka i istraživanje u decembru 2012. godine.

 Moedas je iskazao zadovoljstvo što EK i Crna Gora dijele istu viziju dalje saradnje i prepoznao značajan napredak na planu unapređenja sistema i kapaciteta za naučnoistraživačku djelatnost, u odnosu na period od prije početka pregovora, kao i za dosadašnje učešće naših istraživača u okvirnim programima EU.

“Komesar Moedas izuzetno je pohvalio strategiju i politiku na planu nauke i istraživanja koju sprovodimo u Crnoj Gori, a koja je u skladu sa pravcima razvoja EU, ističući važnost razvoja nauke u zemlji kao ključnog pokretača razvoja svakog društva”, kaže se u saopštenju.

 On je istakao i preporuke za dalje aktivnosti u oblasti nauke i istraživanja, posebno u oblasti Horizonta 2020 i značajnijeg učešća u Programu, kao i namjeru da u narednom periodu Crna Gora dobije značajnu podršku za podizanje kapaciteta u smislu većeg korišćenja sredstava iz programa Horizont 2020, kao i ostalih programa EU. 

“Moedas je izrazio spremnost za ekspertsku i finansijsku podršku Crnoj Gori u ostvarivanju ciljeva u oblasti nauke i istraživanja”, naveli su iz Ministarstva.

 Vlahović je predstavila aktivnosti koje Crna Gora preduzima na usklađivanju politike sa evropskom u svim segmentima razvoja naučnoistraživačke djelatnosti a koje se odnose na podizanje kapaciteta naučne zajednice u Crnoj Gori. 

 Navela je da su finansirana 104 nacionalna projekta u vrijednosti od oko pet miliona eura, uspostavljeni novi instrumenti poput Centra izvrsnosti u vrijednosti od 3,4 miliona koji angažuje 82 istraživača iz više oblasti nauka, kao i Inovativno-preduzetnički centar Tehnopolis u Nikšiču.

 Ona je ukazala da je finansirano osam krupnih istraživačkih grantova u visini od 2,8 miliona eura, realizovan Nacionalni program stipendiranja za izvrsnost sa oko 1,2 miliona, napravljena bogata mreža bilateralne i međunarodne saradnje i uspostavljen jedan od najboljih festivala nauke u regionu. 

 Vlahović je najavila novi program za zapošljavanje doktora nauka u narednom periodu i ukazala na značajan porast ulaganja u istraživanje i razvoj koji je prepoznat u Crnoj Gori u proteklih nekoliko godina.

 Ona je zahvalila EK na dosadašnjoj podršci i ukazala na potrebu njenog ekspertskog i finansijskog kontinuiteta, s ciljem daljeg unapređenja crnogorskog naučnoistraživavkog sistema i većeg integrisanja u Evropski istraživački prostor.

 Na sastanku sa Dukaruom, Vlahović je naglasila da postoji puna posvećenost Crne Gore evropskim i evroatlantskim integracijama i u tom smislu istakla važnost i drugih aspekata članstva u NATO, osim odbrambeno-političke dimenzije, kao što je upravo naučni program za mir i bezbjednost - NATO SPS.

“S obzirom na činjenicu da su prioritetne oblasti istraživanja Crne Gore u skladu sa prioritetima NATO Naučnog programa za mir i bezbjednost, ministarka Vlahović je ukazala na potrebu unapređenja saradnje, posebno u oblastima energetske bezbjednosti, cyber bezbjednosti, bezbjednosti u oblasti životne sredine, granične bezbjednosti kopna i mora, bezbjednosti hrane i seizmologije”, dodaje se u saopštenju.

 Ona je ukazala na potrebu podrške NATO-a u pravcu povećanja učešća u projektima. 

 Dukaru je ocijenio posjetu Vlahović NATO-u kao znak proaktivnog interesovanja Vlade Crne Gore za sve aspekte funkcionisanja NATO-a, odnosno za sve mehanizme saradnje u okviru ovog bezbjednosno-političkog saveza. 

“Dukaru je naglasio da razgovori na temu naučne saradnje šalju poruku da je nauka izuzetno važan segment ukupnog funkcionisanja Alijanse a samim tim i programa saradnje Crna Gora - NATO. On je istakao činjenicu da je sastanak održan u važnom trenutku za Crnu Goru, kada očekuje odluku o pozivnici za članstvo na ministarskom sastanku u decembru”, kaže se u saopštenju.