Svjetski i evropski dan protiv smrtne kazne

EU je prvo regionalno tijelo koje je usvojilo pravila koja zabranjuju trgovinu robom koja se koristi za izvršenje smrtne kazne (i za mučenje i zlostavljanje), kao i tehničku pomoć za snabdijevanjem tom robom
63 pregleda 1 komentar(a)
stop egzekuciji, Foto: Shutterstock
stop egzekuciji, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.10.2015. 14:03h

Ukidanje smrtne kazne u svijetu je jedan od glavnih ciljeva politike ljudskih prava Evropske unije. To je i jedan od glavnih prioriteta u nedavno usvojenom Akcionom planu o ljudskim pravima i demokratiji (2015-2019).

U borbi protiv smrtne kazne, EU ima na raspolaganju širok spektar diplomatskih i sredstava saradnje kao što su izjave, demarši i dijalozi o ljudskim pravima, koji se dosljedno koriste.

U zemljama u kojima se smrtna kazna još uvijek primjenjuje, EU poziva da se njeno sprovođenje postepeno ograniči i insistira da se takav vid kažnjavanja sprovodi u skladu sa međunarodno dogovorenim minimalnim standardima. EU i dalje podstiče sve države da pristupe Drugom fakultativnom protokolu uz Međunarodni pakt o građanskim i političkim pravima, najznačajnijem međunarodnom instrumentu UN-a za ukidanje smrtne kazne.

EU je vodeći institucionalni akter i glavni donator u naporima organizacija civilnog društva koje se širom svijeta zalažu za ukidanje smrtne kazne. Ukidanje smrtne kazne je jedan od tematskih prioriteta u okviru Evropskog instrumenta za demokratiju i ljudska prava (EIDHR).

Takođe, EU je prvo regionalno tijelo koje je usvojilo pravila koja zabranjuju trgovinu robom koja se koristi za izvršenje smrtne kazne (i za mučenje i zlostavljanje), kao i tehničku pomoć za snabdijevanjem tom robom.

Na multilateralnim forumima, EU je intenzivno vodila lobističku kampanju za rezoluciju Generalne skupštine UN-a "Moratorijum na primjenu smrtne kazne". U decembru 2014. godine, Generalna skupština UN-a je usvojila rezoluciju sa impresivnih 117 glasova, dok je broj ko-sponzora porastao na rekordnih 95.

Na Svjetski i Evropski dan borbe protiv smrtne kazne, Federika Mogerini, visoka predstavnica EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku/potpredsjednica Evropske komisije, i Torbjorn Jagland, generalni sekretar Savjeta Evrope, izdali su Deklaraciju u ime EU i Savjeta Evrope.

Bonus video: