Mjerljivi rezultati na polju vladavine prava

„Kvalitetna saradnja pravosudnih institucija i institucija za sprovođenje zakona, doprinosi donošenju kvalitetnih sudskih odluka, zasnovanih na zakonu, a time i jačanju povjerenja javnosti Crne Gore u pravosudni sistem“, kazao je Pažin
1 komentar(a)
Zoran Pažin, Mitja Drobnič, Foto: Ministarstvo pravde
Zoran Pažin, Mitja Drobnič, Foto: Ministarstvo pravde
Ažurirano: 07.10.2015. 15:13h

Crna Gora je ostvarila mjerljive rezultate u ključnim oblastima na polju vladavine prava i Evropska unija (EU) će nastaviti da je podržava, ocijenjeno je na sastanku ministra pravde Zorana Pažina i šefa Delegacije EU u Crnoj Gori Mitje Drobniča.

„Crna Gora ostvarila je početni bilans mjerljivih rezultata u ključnim oblastima na polju vladavine prava. EU će nastaviti da podržava Crnu Goru u dostizanju standarda za punopravno članstvo u EU, zaključak je susreta Pažina i Drobniča održanog danas u kabinetu ministra“, saopšteno je iz Ministarstva pravde.

Drobnič je, kad je riječ o napretku koji je Crna Gora ostvarila na putu ispunjavanja obaveza koje podrazumijeva punopravno članstvo u EU, izrazio zadovoljstvo dosadašnjim rezultatima na polju srovođenja zakona i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala.

„Drobnič je istakao značaj ulaganja u unapređenje demokratskih mehanizama, kao i jačanja administratvnih kapaciteta državnih institucija“, kaže se u saopštenju.

Pažin je, kako se navodi, istakao značaj aktivnosti sprovedenih u Crnoj Gori u proteklom periodu na polju unapređenja zakonodavnog okvira i jačanja insitucija, kao i potrebu kvalitetnog sprovođenja zakona, promovisanja proaktivnog pristupa relevantnih institucija i kontinuiranog unapređenja međuinstitucionalne saradnje.

„Kvalitetna saradnja pravosudnih institucija i institucija za sprovođenje zakona, doprinosi donošenju kvalitetnih sudskih odluka, zasnovanih na zakonu, a time i jačanju povjerenja javnosti Crne Gore u pravosudni sistem“, kazao je Pažin.

On je, kako se navodi, podvukao značaj partnerstva Crne Gore i EU i zahvalio se na kontinuiranoj podršci sveobuhvatnim reformama.

Pažin je, dodaje se, istakao da uočljiv napredak koji je ostvarila Crna Gora obavezuje na dalju posvećenost i da će Crna Gora nastaviti da principijelno ostvaruje politiku ispunjenja kriterijuma za punopravno članstvo u EU i NATO.

„U kontekstu pregovaračkog procesa Crne Gore i EU, Pažin i Drobnič saglasili su se da je, u pretpristupnom procesu, analiza kumuliranog efekta reformi u odnosu na kriterijume za punopravno članstvo princip koji će doprinijeti da se najobjektivnije procijene rezultati i definišu najbolji koraci za dalje reforme u Crnoj Gori“, navodi se u saopštenju.

Sastanak je bio prilika da se Pažin sretne i sa novoimenovanom šeficom sektora za politiku, evropske integracije i trgovinu u Delegaciji EU u Crnoj Gori Kirsi Pekuri.

Bonus video: