Lange: Sve institucije da učestvuju u izradi kvalitetnijeg strateškog dokumenta

„Na sastanku je iskazana spremnost Evropske komisije da kroz konkretne aktivnosti koje se odnose na razmjenu komentara sa Centrom za ekspertizu i pružanje ekspertske pomoći SIGMA-e, doprinese što kvalitenijoj finalizaciji nove Strategije za reformu javne uprave i lokalne samouprave za period 2016-2020. Godine“, saopšteno je iz MUP-a
71 pregleda 0 komentar(a)
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Dirk Lange, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 07.10.2015. 12:10h

Evropska komisija (EK) će konkretnim aktivnostima koje se odnose na razmjenu komentara sa Centrom za ekspertizu i pružanje ekspertske pomoći SIGMA-e, doprinijeti što kvalitenijoj finalizaciji nove Strategije za reformu javne uprave, kazao je zvaničnik EK, Dirk Lange.

Predsjedavajući Posebne grupe za reformu javne uprave – državna sekretarka MUP-a Jadranka Vojinović i šef Jedinice za Crnu Goru u Generalnom direktoratu za susjedsku politiku i pregovore o proširenju Dirk Lange razgovarali su o novom strateškom dokumentu u oblasti reforme javne uprave u Crnoj Gori i dinamici razmjene komentara i preporuka na njegov Nacrt.

„Na sastanku je iskazana spremnost Evropske komisije da kroz konkretne aktivnosti koje se odnose na razmjenu komentara sa Centrom za ekspertizu i pružanje ekspertske pomoći SIGMA-e, doprinese što kvalitenijoj finalizaciji nove Strategije za reformu javne uprave i lokalne samouprave za period 2016-2020. Godine“, saopšteno je iz MUP-a.

Lange je naglasio važnost koordinacije aktivnosti i uključenost svih crnogorskih institucija u cilju izrade što kvalitetnijeg strateškog dokumenta.

„Te aktivnosti u narednom periodu će biti intenzivirane i sa Centrom za ekspertizu EK. Nakon konsultativnog procesa između evropskih i crnogorskih institucija i finalizacije nove Strategije, otvara se prostor i za finansijsku podršku od EU, kako bi se obezbjedila njena puna implementacija“, kazao je Lange, saopšteno je iz MUP-a.

Vojinović je upoznala Langea o aktivnostima MUP-a na izradi novih strateških rješenja, i pohvalila napore i posvećenost svih institucija i službenika da angažovanjem doprinesu izradi što kvalitetnijeg dokumenta koji će u narednom periodu u značajnoj mjeri usmjeravati pravce razvoja crnogorske administracije.

„Vojinović je podsjetila da su Nacrtom obuhvaćene oblasti upravljanja procesom reforme javne uprave i finansijska održivost, razvoj i koordinacija javnih politika, službenički sistem i upravljanje ljudskim resursima, organizacija i odgovornost u sistemu državne uprave, pružanje usluga, upravljanje javnim finansijama i posebna pitanja koja se odnose na sistem lokalne samouprave“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: