"POSTOJI INTERESOVANJE BJELOPOLJSKOH PRIVREDNIKA"

"Vunko" već osam godina čeka kupca, a radnici naplatu potraživanja

"Nervoza je sve veća kod radnika, siromaštvo sve veće. Ne može radnik preživjeti sa nekih 100-120 eura penzije koja je regulisana u ovom periodu", rekao je Milan Ljujić, bivši radnik Vunka
1 komentar(a)
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Vunko, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 13.02.2019. 13:26h

I pored brojnih tendera imovina nekadašnjeg bjelopoljskog giganta Vunka još čeka kupca.

Kupca ali i naplatu svojih potraživanja koja su dobili na sudu, već osam godina čeka i oko stotinu bivših radnika.

Do rješenja ovog dugogodišnjeg problema uskoro bi konačno moglo doći, jer po riječima stečajnog upravnika Radojice Grbe postoji veliko interesovanje bjelopoljskih privrednika da kupe ovo preduzeće , ali u djelovima. 

Iščekivanje i sastanci u prostorijama fabrike postali su svakodnevica za bivše radnike bjelopoljskog Vunarskog kombinata.

Tako već osam godina. Toliko  čekaju kupca i naplatu svojih potraživanja. Kako se ni nakon 20 tendera za prodaju Vunka nije našao kupac, a vrijednost njegove imovine pala je sa 12 na dva i po miliona eura mnoge od njih izdalo je strpljenje.

"Nervoza je sve veća kod radnika, siromaštvo sve veće. Ne može radnik preživjeti sa nekih 100-120 eura penzije koja je regulisana u ovom periodu", rekao je Milan Ljujić, bivši radnik Vunka.

"Meni se koji sam ovdje 38 godina ostavio tako da kažem smučilo od svega tog", kazao je Momčilo Knežević, bivši radnik Vunka.

Da rješenja ipak ima vjeruje stečajni upravnik. Po onoj kad već nema stranih dobri su i domaći kupci, on je uz posredovanje gradonačelnika Bijelog Polja Aleksandra Žurića o prodaji Vunka razgovarao i sa bjelopoljskim privrednicima .

"Postoji interesovanje bjelopoljskih privrednika da to kupe u djelovima. U tom pravcu smo uradili elaborat o parcelizaciji na 21 parcelu. Predstoji sad procjena vrijednosti i onda ćemo napraviti anketu ko je za šta zainteresovan i ako bude interesovanje za većinu da se može prodati na taj način onda ćemo raspisati tender", objasnio je Radojica Grba, stečajni upravnik.

Radnicima se duguje oko pola miliona eura po izvršnim presudama. Za poreze se duguje 900 hiljada a tu je i milion i stotinu hiljada kredita prema Ministarstvu finansija.

O parcijalnoj prodaji preduzeća bivši radnici nemaju isto mišljenje.

"Mi znamo koliko naši biznismeni zapošljavaju i da vrlo malo zapošljavaju radnika, a vrlo malo i prijavljuju radnika kao osiguranike i da uplaćuju doprinose za PIO. Mnogo bi bolje bilo da se pojavi strani  investitor koji bi zaposlio 300-400 radnika", dadao je Ljujić

"Najpametnije bi bilo rješenje da ljudi iz Bijelog Polja ulože sredstva ukoliko imaju što je i normalno. Ja da imam sredstva ja bih ga prvi kupio", tvrdi Knežević.

Ko će kupiti imovinu ovog nekadašnjeg tekstilnog giganta moglo bi se znati do kraja godine. Ukoliko se to ne desi bivši radnici poručuju da neće više čekati te da će svoja prava tražiti na ulici.