Podgorički osnovci promovisali inkluzivno obrazovanje

Sličan program u isto vrijeme je, pored Podgorice, održan na gradskim trgovima u Tirani, Prištini, Skoplju, Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, pod motom "Svi se smijemo, ali različito"
71 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 03.10.2015. 13:41h

Kulturno - zabavnim programu na Trgu Republike učenici OŠ “Vuk Karadžić” iz Podgorice sa roditeljima, nastavnicima i vršnjacima obilježili su danas “Inkulzivni dan” - događaj posvećen podizanju svijesti javnosti o značaju obrazovanja za cijelo društvo.

Koordinatorka programa u toj školi Natalija Lakić pročitala je govor direktorice Jasmine Vukašević, koja je istakla da žele što više unaprijediti inkulzivnu praksu, te su se priključili projektu Evropske Unije i Savjeta Evrope kandidujući projekat “Svijete pružam ti ruke”.

“Tako smo izabrani da budemo jedna od 49 pilot osnovnih i srednjih škola u 48 gradova”, napisala je direktorica, istakavši da bez roditelja ne bi uspjeli. Projekat je, prema njenim riječima, dobio finansijsku pomoć, a nastavnici i članovi školskog tima su kroz studijska putovanja i seminare mnogo toga naučili i razmijenili iskustva sa kolegama iz regiona i zapadne Evrope.

Da “učenici sada još više prihvataju da su ljudi različiti a jednako važni” potvrdila je i učenica devetog razreda OŠ “Vuk Karadžić” Andrea Mrdović.

Ona je kazala da u sedam škola kroz projekat promoviše inkluzivnost u lokalnoj zajednici i da je đački parlament podržao ove aktivnosti.

Pojasnila je da su učenici pripremili recitacije i plesne numere, nastupio je đački hor, a dijeljene su i edukativne brošure.

Sličan program u isto vrijeme, od podneva do 13 sati, održan je na gradskim trgovima u Tirani, Prištini, Skoplju, Sarajevu, Beogradu i Zagrebu, pod motom „Svi se smijemo, ali različito“.

Manifestacija je organizovana u okviru projekta „Regionalna podrška inkluzivnom obrazovanju“, koji Evropska Unija i Savjet Evrope sprovode u 7 zemalja Jugoistočne Evrope.

Iz agencije Reprezent je saopšteno da se OŠ „Vuk Karadžić“ priključila projektu u decembru 2014. godine, od kada su organizovali obuke i radionice za roditelje i nastavnike, priredbe i predavanja za učenike, a škola je opremila i Kreativni sobičak za 13 učenika sa posebnim obrazovnim potrebama.

Više informacija o projektu možete naći OVDJE.

Galerija

Bonus video: