Crna Gora primjer ostalim kandidatima za EU

„Vlada Švedske je zagovornik proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana i, u tom smislu, nastaviće da snažno podržava pristupanje Crne Gore Uniji“, poručeno je sa sastanka
0 komentar(a)
Ana Karin Enestrom, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ana Karin Enestrom, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 25.09.2015. 15:24h

Crna Gora je u dosadašnjem pregovaračkom procesu ostvarila vidljiv napredak i može biti primjer ostalim državama kandidatima u procesu pristupanja Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je u razgovoru državnog sekretara za evropske integracije Aleksandra Andrije Pejovića sa švedskim zvaničnicima.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih intergracija (MVPEI), Pejović je boravio u dvodnevnoj posjeti Švedskoj, tokom koje je imao više sastanaka sa predstavnicima vlade i parlamenta zaduženim za evropske poslove.

„Vlada Švedske je zagovornik proširenja EU na zemlje zapadnog Balkana i, u tom smislu, nastaviće da snažno podržava pristupanje Crne Gore Uniji“, poručeno je sa sastanka Pejovića sa zamjenikom generalnog direktora u Kabinetu predsjednika Vlade zaduženog za vanjsku i EU politiku, Efraimom Gomesom.

Sagovornici Pejovića su, kako je saopšteno iz MVPEI, prenijeli da Kraljevina Švedska podržava novi pristup u pregovorima i s pažnjom prati i pozdravlja reforme koje Crna Gora sprovodi u procesu pristupanja EU.

„Ocijenili su da je u dosadašnjem pregovaračkom procesu ostvaren vidljiv napredak i da Crna Gora može biti primjer ostalim državama kandidatima u procesu pristupanja EU“, kaže se u saopštenju.

Pejović je upoznao sagovornike s ostvarenim rezultatima, posebno u pogledu donošenja reformskih zakona koji predstavljaju osnovu za jačanje pravosuđa, unaprjeđenje temeljnih prava i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Informisao ih je i o formiranju novi tijela koja će, kako je kazao, doprinijeti boljoj borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i daljem unaprjeđenju efikasnosti pravosuđa.

Pejović je na sastanku sa političkim direktorom u Ministarstvu vanjskih poslova, Anom Karin Enestrom, razgovarao o ukupnom ostvarenom napretku i predstojećim obavezama iz evropske agende.

On je, kako se navodi u saopštenju, istakao da Crna Gora, sprovodeći obaveze koje je sama definisala strategijskim dokumentima, i uz stalnu podršku EU i država članica, nastoji uspješno odgovoriti svim obavezama iz procesa pristupanja i kvalitetno se pripremiti za buduće članstvo u Uniji.

„Karin Enestra je pohvalila dosadašnje rezultate, a posebno napore u oblasti vladavine prava, usklađivanje Crne Gore s izjavama EU u Zajedničkoj, vanjskoj i bezbjednosnoj politici i ulogu Crne Gore u snaženju dobrosusjedskih odnosa i pospješivanju saradnje u procesu evropske integracije“, kaže se u saopštenju.

Posebno je, dodaje se, pozdravljeno potpisivanje sporazuma o granici s Bosnom i Hercegovinom i Kosovom.

Tokom boravka u Stokholmu, Pejović se susreo i sa predsjednikom Odbora za EU poslove u Parlamentu Švedske, Karlom Šliterom, sa kojim je razmijenio mišljenje o daljim obavezama Crne Gore u procesu pristupanja EU.

„Šliter je upoznat s dosadašnjim napretkom koji je Crna Gora ostvarila u pregovaračkom procesu i prenio očekivanje da će se dobar tempo kretanja prema članstvu nastaviti i ubuduće“, naveli su iz MVPEI.

Pejović se sastao i sa predstavnicom Kraljevske švedske akademije ratnih nauka, Gunilom Herolf, sa kojom je razgovarao o politici proširenja i ulozi Švedske u kreiranju politika EU i razmijenio mišljenje o rezultatima koje je Crna Gora postigla na putu prema članstvu u EU.

„Švedska strana je pohvalila dosadašnja postignuća Crne Gore u procesu pristupanja“, dodaje se u saopštenju.

Bonus video: