Kurbanski Bajram unosi posebne emocije u čovjeka

Centralna proslava Kurban–bajrama u CrnojGori počela je molitvenim namazima u džamiji u Rasovu kod Bijelog Polja.
218 pregleda 2 komentar(a)
Asmir Ćatović, Kurba-bajram, Foto: Printscreen (YouTube)
Asmir Ćatović, Kurba-bajram, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2015. 17:47h

Za Asmira Ćatovića iz Bijelog Polja Kurban-bajram je najljepši praznik.

"Kurbanski Bajram je nešto što je posebna radost, što unosi posebne emocije u čovjeka, nešto što budi ono najiskrenije u čovjeku ono ljudsko što kažu stari iz dna duše", kazao je Asmir Ćatović.

Simbolično prinošenje žrtve, kurbana obred je koji njegova porodica oduviijek poštuje. Kurban, (ovca, koza ili goveče) kako kaže, mora biti bez mane.

"Do Alaha neće stići ni krv kurbanska niti meso kurbansko. Njemu to ne treba, radi se o djelu. Djelo ako stigne čisto, neukaljano, neokrnjeno e to je nešto. To se pika zbog toga kurban treba da je čist od svih mana i nedostataka", dodao je Ćatović

Prema običaju meso od kurbana dijeli se na tri dijela, od kojih je jedan namijenjen siromasima, drugi rodbini, a treći se ostavlja u kući. Pouka darivanja kurbana za Asmira je jasna.

"Kad ti ja dajem tu blagodat, nimet, meso i onda ti meni vraćaš meso takođe daješ mi parče mesa, ne može biti da ja tebi ili ti meni nakon toga činiš zlo a jedan drugom smo dali po parče mesa, jedan drugoga smo nahranili zalogajem", rekao je Ćatović.

Prvog dana Kurban-bajrama očevi i majke daruju djecu i najmlađu rodbinu, a žene pripremaju bogate trpeze za goste. Kurban–bajram znači jedinstvo i pomirenje te spremnost čovjeka za žrtvu i brigu o drugima što znači približavanje bogu i ljudima.

"Prinoseći kurban imamo savjest prema onima koji su ugroženi, prema onima koji nemaju, prema onima koji pate, prema svima onima kojima je potrebna pomoć Bajram je tu da nas osvijesti da ne budemo sebični, da se dozovemo svojoj obavezi, da shvatimo društvenu odgovornost, da brinemo jedni o drugima", rekao je glavni imam islamske zajednice Bijelo Polje Enis Efendija Burdžović.

Centralna proslava Kurban–bajrama u CrnojGori počela je molitvenim namazima u džamiji u Rasovu kod Bijelog Polja. Nakon molitve porodice odlaze na groblja iskazujući poštovanje precima i idu u obilazak komšija i rođaka. Kurban-bajram se proslavlja četiri dana.

Bonus video: