Konjević: Protesti DF-a će biti odobreni

On nije htio da problematizuje da li se najavom o stvaranju šatorskog mini naselja ispred parlamenta dovode u pitanje rješenja iz Zakona o javnom okupljanju,ali je akcentovao potrebu da skup protekne mirno
1 komentar(a)
Raško KoNjević, Foto: Printscreen (YouTube)
Raško KoNjević, Foto: Printscreen (YouTube)
Ažurirano: 24.09.2015. 17:32h

Ministar unutrašnjih poslova Rasko Konjevic potvrdio je TV "Vijesti" da će protesti DF-a zakazani za 27. septembar biti odobreni.

“Mogu da kazem da će taj protestni skup u skladu sa Zakonom biti odobren”, kazao je Konjević.

On nije htio da problematizuje da li se najavom o stvaranju šatorskog mini naselja ispred parlamenta dovode u pitanje rješenja iz Zakona o javnom okupljanju,ali je akcentovao potrebu da skup protekne mirno.

Iz istog razloga posebne mjere najavljuju iz DF-a, osuđujući istovremeno pozivanje na razgovor u policiju osoba za koje se pretpostavlja da su u bliskim odnosima sa ovim politickim savezom.

Iz policije su u međuvremenu saopštili da pozivaju one za koje sumnjaju da bi mogli praviti izgrede.

Organizatori su najavili da će na platou ispred skupštine formirati mini naselje od šatora. Ako se prisjetimo rješenja iz Zakona o javnim okupljanjima, kojima je propisano da demonstranti moraju biti udaljeni najmanje 50 metara od Skupštine, Predsjedništva, Vlade i Ustavnog suda, otvara se pitanje da li bi MUP mogao da ograniči taj protestni skup.

"Nadležnost MUP-a, odnosno Uprave policije jeste samo odbrenje skupa i kao što sam rekao mi ćemo taj skup odobriti, vjerujući ponavljam da je onako kako organizatori kažu taj skup političkog karaktera, ali u skladu sa onim sto jesu demokratski ustavni principi mirnog okupljanja", dodao je Konjević.

Da su takvi principi osnova protesta, uvjeravaju u Demokratskom frontu. Oni su na današnjoj konferenciji za novinare, na kojoj su predstavili i vizuelni identitet protesta i portala slobodatraziljude.me, na kome će protesti moći da se prati uživo, najavili da će na protestima imati više svojih snimatelja/reportera tako da će svaki potencijalni izgrednik biti snimljen i identifikovan.

“Kada se sazna za tu našu namjeru, i za to da smo uspjeli to tehnički da obezbijedimo mislim da će mnogi a siguran sam da ih je bilo takvih, mnogi koji su eventualno planirali da ubace neke ekipe, da izazovu neke nerede, koji bi onda bili prišiveni nama, da će odustati“, rekao je Koča Pavlović

Ukoliko ipak bude drugačije, Konjevic najavljuje, odlučnu reakciju države.

“Nećemo dozvoliti da na bilo koji način bilo koje aktivnosti koje su usmjerene prema narušavanju javnog reda i mira, narušavanju institucija ili eventualnih napada na policijske službenike”, rekao je Konjević.

DF je osudio i nazvao skandalom pozivanje novinara i NVO aktiviste Milenka Jovanovića iz Sutomora na informativni razgovor u barski Centar Bezbjednosti zbog sumnje da je on jedan od organizatora protesta. Jovanovic je izjavio da uopšte nije bio u organizaciji protesta, ali da ga je postupak policije motivisao da mu se pridruži. Uprava policije potvrdila je u međuvremenu da uoči protesta DF-a saslušava osobe za koje procijeni da mogu izazvati incidente, navodeći da to nema političku konotaciju.

Bonus video: