Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti upućen Savjetu Evrope

Na pitanje o neodržavanju Parade ponosa u Nikšiću, Numanović je saopštio da Ministarstvo radi na podizanju stepena tolerancije prema pripadnicima svih ranjivih društvenih grupa, a posebno pripadnika lgbt populacije
50 pregleda 2 komentar(a)
Suad Numanović, Mitja Drobnič, Kirsi Pekuri, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Suad Numanović, Mitja Drobnič, Kirsi Pekuri, Foto: Ministarstvo za ljudska i manjinska prava
Ažurirano: 21.09.2015. 17:41h

Nacrt zakona o slobodi vjeroispovijesti upućen je Savjetu Evrope, kazao je ministar za ljudska i manjinska prava, Suad Numanović, navodeći da taj resor ostaje otvoren za dijalog sa svim zainteresovanim subjektima.

Numanović se danas sastao sa šefom Delegacije EU u Crnoj Gori Mitjom Drobničem i njegovim saradnicama.

Drobnič je predstavio novu šeficu Sektora za politiku, evropske integracije i privredu, Kirsi Pekuri, koja je na toj funkciji zamijenila Alberta Kamaratu.

Numanović je poželio dobrodošlicu Pekuri i kazao da će za svoj djelokrug nadležnosti koje su direktnoj vezi sa tim resorom, u Ministarstvu za ljudska i manjinska prava uvijek imati partnera za otvorenu saradnju.

On je u predstavio najaktuelnije aktivnosti na kojima Ministarstvo trenutno radi, a posebno interesovanje predstavnici Delegacije EU iskazali su po pitanju Zakona o manjinskim pravima i slobodama i Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovjesti.

“U vezi sa aktuelnim Nacrtom zakona o slobodi vjeroispovjesti, predstavnicima Delegacije EU u Crnoj Gori je pojašnjeno da je tekst Nacrta zakona upućen Savjetu Evrope. Ministar je naglasio da Ministarstvo, kao predlagač zakonskog teksta, ostaje otvoreno za dijalog sa svim zainteresovanim subjektima”, saopšteno je iz tog resora.

Numanović je podsjetio da je Javna rasprava, dostavljanjem pisanih komentara, produžena odlukom Vlade do 30. septembra.

On je naveo da će svi pristigli komentari, primjedbe i sugestije biti uredno uzeti u obzir.

Na pitanje o neodržavanju Parade ponosa u Nikšiću, Numanović je saopštio da Ministarstvo za ljudska i manjinska prava radi na podizanju stepena tolerancije prema pripadnicima svih ranjivih društvenih grupa, a posebno pripadnika lgbt populacije.

“Dosadašnji Akcioni planovi, koji se realizuju od 2013. kada je Strategija za unapređenje kvaliteta života lgbt osoba 2013.-2018. usvojena, imali su visok stepen realizacije. Očekivanja su da će i ove godine biti takav tok realizacije mjera”, zaključuje se u saooštenju.