Žestoka poruka iz EP: CG institucije ne rade svoj posao

„Povorka je zabranjena zbog navodnog bezbjedonosnog rizika. Pravoslavna crkva se mobilisala protiv povorke, dok su nacionalisti i fudbalski huligani prijetili ometanjem šetnje. Ranije šetnje u glavnom gradu, Podgorici, i Budvi su bile dobro zaštićene od strane policije“
24 komentar(a)
Ulrike Lunaček, Foto: Ulrikelunacek.eu
Ulrike Lunaček, Foto: Ulrikelunacek.eu
Ažurirano: 21.09.2015. 12:40h

Potpuno je neprihvatljivo da policija, po već treći put, zabranjuje povorku ponosa u Nikšiću. Crnogorske vlasti su pokazale svoju sposobnost da zaštite šetnje ponosa, i da su savršeno sposobne da postupe isto i u Nikšiću. Crnogorske institucije jednostavno ne obavljaju svoj posao. Ovo je propuštena prilika da se pošalje jaka pozitivna poruka o posvećenosti crnogorskih lidera osnovnim pravima”, poručila je poslanica Evropskog parlamenta i kopredsjednica parlamentarne intergrupe o LGBT pravima Ulrike Lunaček povodom policijske zabrane održavanja Prajda u Nikšiću 18. septembra.

U saopštenju Intergrupe Evropskog parlamenta za LGBT prava Evropskog parlamenta se ističe da je po treći put ove godine, policija zabranila povorku ponosa.

„Povorka je zabranjena zbog navodnog bezbjedonosnog rizika. Pravoslavna crkva se mobilisala protiv povorke, dok su nacionalisti i fudbalski huligani prijetili ometanjem šetnje. Ranije šetnje u glavnom gradu, Podgorici, i Budvi su bile dobro zaštićene od strane policije“, navedeno je u saopštenju.

“Od svih zemalja koje su u procesu pridruživanja, Crna Gora je razvila najšire tijelo zakona i politike, s ciljem da zaštiti LGBTI lica od nasilja i diskriminacije. Međutim, ove su riječi bezvrijedne, ukoliko u praksi policija nije sposobna ili nije voljna da zaštiti prava na okupljanje LGBT osoba. Ovo bi trebalo da igra veliku ulogu u pregovorima o pristupanju, i nadam se da će Komisija uzeti ovo u obzir u svom predstojećem izvještaju pridruživanja”, kazala je Tanja Fajon,poslanica Evropskog parlamenta, potpredsjednica LGBT intergrupe povodom zabrane prajda u Nikšiću.

Bonus video: