Želite li češće ovakav Nikšić?

Povod je bio Evropska nedjelja mobilnosti koja se obilježava od 2002.godine u periodu od 16. do 22.septembra
175 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 21.09.2015. 12:49h

Gradski Trg u Nikšiću, zajedno sa sporednim ulicama, danas je u periodu od deset do 13 časova bio pješačka zona, a učenici osnovnih škola i vrtića su predstavili svoje viđenje alternativnih načina kretanja.

Povod je bio Evropska nedjelja mobilnosti koja se obilježava od 2002.godine u periodu od 16. do 22.septembra.

"Slogan ovogodišnje manifestacije je ’Izaberi. Promijeni. Kombinuj’. Od ove godine Nedjelja mobilnosti je dio šire evropske akcije koja će kontinuirano trajati u cilju stvaranja jedinstvene on-line platforme za lokalne zajednice za promociju održivog gradskog prevoza, koja građanima ukazuje na prednosti alternativnih načina kretanja“, kazala je Milijana Kovač iz opštinske Službe menadžera.

Opština Nikšić po peti put uzastopno obilježava Evropsku nedjelju mobilnosti sa ciljem, kako je kazala Kovač, da se građani ohrabre da više pješače, koriste bicikl i promijene navike svakodnevnog korišćenja automobila.

Učenici osnovnih škola „Ratko Žarić“, „Braća Ribar“ i „Olga Golović“ su nikšićki Trg „častili“ radom ne temu alternativnih načina kretanja, dok su njihovi mlađi drugari iz JPU “Dragan Kovačević“ priredili izložbu radova i muzičko-zabavni program.

Članovi informatičke sekcije osnovne škole „Olga Golović“ su na biciklima i rolerima sugrađanima dijelili flajere o alternativnom načinu kretanja sa pozivom da oni postanu naša svakodnevna navika kako bi grad bio bezbjedniji, zdraviji i prijatniji za život.

„Pametnijim izborom načina prevoza mogu se ostvariti ne samo značajne finansijske uštede, već i poboljšati kvalitet života i stanja životne sredine. Sve što je potrebno je spremnost da se pokuša nešto novo i drugačije. Vožnja biciklom ako ne putujemo na duge relacije, korišćenje javnog prevoza, dijeljenjeautomobila sa kolegama sa posla, pješačenje“, poručila je Kovač.

Galerija

Bonus video: