Poziv u NATO dodatan podstrek za reforme na putu ka EU

Drobnič je, kako se navodi, ukazao da ispunjavanje kriterijuma EU značajno doprinosi i uspješnosti NATO integracija, imajući u vidu komplementarnost ova dva procesa
3 komentar(a)
Milica Pejanović Đurišić, Mitja Drobnič, Foto: Gov.me
Milica Pejanović Đurišić, Mitja Drobnič, Foto: Gov.me
Ažurirano: 18.09.2015. 15:05h

Dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine biće dodatan podstrek Crnoj Gori da nastavi reforme i u okviru pregovaračkog procesa sa Evropskom unijom (EU), ocijenjeno je u razgovoru ministra odbrane Milice Pejanović Đurišić sa šefom Delegacije EU u Podgorici, Mitjom Drobničem.

Kako je saopšteno iz Ministarstva, Drobnič je istakao vidljiv napredak Crne Gore na putu ka evropskim integracijama, podsjećajući na konstantnu i snažnu podršku Delegacije EU ka ostvarenju prioritetnih ciljeva spoljne politike, odnosno članstvu u NATO i EU.

„On je naglasio da je Crna Gora uspješno otvorila 20 pregovaračkih poglavlja što pokazuje, kako je dodao, posvećenost države postizanju konkretnih rezultata i mjerljivog napretka“, kaže se u saopštenju.

Drobnič je, kako se navodi, ukazao da ispunjavanje kriterijuma EU značajno doprinosi i uspješnosti NATO integracija, imajući u vidu komplementarnost ova dva procesa.

Pejanović-Đurišić se tokom razgovora fokusirala na prioritetne ciljeve vanjske politike Crne Gore, članstvo u EU i NATO, koji su, kako je kazala, jasan pokazatelj da Crna Gora podržava i dijeli vrijednosti i principe vanjske, bezbjednosne i odbrambene politike sa zemljama zapadnog svijeta.

Ona je informisala sagovornika o postignutim rezultatima i aktivnostima u okviru pregovaračkih procesa iz nadležnosti Ministarstva, i upoznala ga sa intencijama nastavka aktivnog angažovanja pripadnika Vojske Crne Gore u misijama i operacijma koje se odvijaju pod okriljem EU, kao što su operacija EU NAVFOR Atalanta, u vodama Somalije i misija EUTM u Maliju.

„Sagovornici su se složili u uvjerenju da će dobijanje poziva za članstvo u NATO do kraja godine, biti dodatan podstrijek Crnoj Gori da nastavi sa sprovođenjem neophodnih reformi i u okviru pregovaračkog procesa sa EU“, kaže se u saopštenju.

Bonus video: