Rajhel: Ohrabrujući napredak Crne Gore u EU integracijama

„Berlinski proces je najvažniji dio evropske politike prema Zapadnom Balkanu, novi impuls EU infrastrukturnom povezivanju i razvoju regiona“, naveo je Đukanović
1 komentar(a)
Ernst Rejhel, Foto: Vlada Crne Gore
Ernst Rejhel, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.09.2015. 17:57h

Njemačka Crnu Goru smatra zemljom koja prednjači u procesu evroatlantskih integracija i koja će do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO-u, poručeno je na sastanku zvaničnika njemačkog Ministarstva vanjskih poslova Ernsta Rejhela i crnogorskog premijera Mila Đukanovića.

Đukanović je danas primio Rejhela, izaslanika u Ministarstvu vanjskih poslova Njemačke za Jugoistočnu Evropu, Tursku i države članice Evropskog udruženja za slobodnu trgovinu.

„Njemačka Crnu Goru smatra zemljom koja prednjači u procesu evroatlantskih integracija, koja je uvijek davala doprinos regionalnoj stabilnosti, uspijevajući da održi dobrosusjedske odnose u regionu“, naveo je Rejhel.

On je, kako je saopšteno iz Vlade, izrazio nadu da će Crna Gora i dalje biti katalizator pozitivnih procesa na Zapadnom Balkanu.

Rejhel je ocijenio da je ohrabrujući napredak Crne Gore u integracionim procesima, koji se ogleda i u Izvještaju Evropske komisije o napretku.

„Mi se radujemo što vidimo da napredujete, i što Crna Gora može biti model promjena i uzor za ostale u regionu. Vidimo Crnu Goru kao zemlju koja će do kraja godine dobiti poziv za članstvo u NATO, što će biti potvrda uvažavanja napretka koji ostvarujete“, rekao je Rejhel, potencirajući značaj koji Njemačka pridaje evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana.

On je pozdravio dosadašnje aktivnosti u oblasti vladavine prava i borbe protiv organizovanog kriminala i iznio očekivanje da će se dobar trend nastaviti i u narednom periodu, i nakon što Crna Gora postane članica NATO.

Đukanović je, kako je saopšteno, zahvalio na kontinuiranoj podršci i pomoći koju Njemačka od početka pruža Crnoj Gori na planu ekonomskog i demokratskog razvoja, u sprovođenju sveobuhvatnih reformi u pregovaračkom procesu sa Evropskom unijom (EU), posebno u oblasti pravde i unutrašnjih poslova.

„Berlinski proces je najvažniji dio evropske politike prema Zapadnom Balkanu, novi impuls EU infrastrukturnom povezivanju i razvoju regiona“, naveo je Đukanović.

On je ocijenio da je nedavni Bečki samit uspješno krunisao jednogodišnje konkretne aktivnosti na tragu inicijative kancelarke Angele Merkel.

„Bez te linije pomoći izostala bi sva očekivanja koja EU ima od Zapadnog Balkana“, zaključio je Đukanović.

On se osvrnuo na značaj većeg prisustva njemačkih investitora i saradnje u brojnim oblastima, kao što su nauka i obrazovanje, za unapređenje bilateralnih odnosa između dvije zemlje.

Bonus video: