Uprava carina doprinosi ispunjavanju obaveza na putu ka EU

Sagovornici su ocijenili da se usklađivanje crnogorskog zakonodavstva s evropskim propisima odvija planiranom dinamikom, ali da će najveći izazov u ovoj oblasti biti povezivanje crnogorskih i IT sistema EU, za šta će biti potrebna finansijska i ekspertska podrška EU
279 pregleda 0 komentar(a)
Vladan Joković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Vladan Joković, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: MVPEI
Ažurirano: 14.09.2015. 16:13h

Aktivnosti koje sprovodi Uprava carina značajne su za kvalitetno ispunjavanje obaveza iz više pregovaračkih poglavlja i doprinose ukupnom napretku Crne Gore u pristupanju Evropskoj uniji (EU), ocijenjeno je tokom sastanka glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića i direktora Uprave carina Vladana Jokovića.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija, na sastanku je bilo riječi o toku pregovaračkog procesa, ispunjavanju obaveza iz Programa pristupanja Crne Gore EU i mjestu i ulozi Uprave carina u ispunjavanju obaveza iz pristupnog procesa.

„Pejović je pozdravio učešće i doprinos predstavnika Uprave carina u radnim grupama za vođenje pregovora, posebno u okviru poglavlja 29 – Carinska unija. Istakao je da je u ovoj oblasti učinjen značajan napredak, ali da je neophodno u narednom periodu nastaviti s usklađivanjem domaćeg zakonodavstva s pravnom tekovinom EU i njegovim efikasnim sprovođenjem“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, kako se dodaje, ukazao na značajnu ulogu Uprave carina u realizaciji obaveza iz akcionih planova za 23. i 24. poglavlje, kako onih u strategijskom i zakonodavnom dijelu, tako i u pogledu jačanja administrativnih kapaciteta za ispunjavanje obaveza iz procesa pristupanja.

„Joković je upoznao Pejovića s prioritetnim aktivnostima te institucije u sklopu ispunjavanja obaveza iz poglavlja 29 – Carinska unija, 23 – Pravosuđe i temeljna prava i 24 – Pravda, sloboda i bezbjednost. Istakao je da je Uprava carina, u dijelu obaveza koje se odnose na borbu protiv korupcije, usvojila Plan integriteta i formirala organizacione jedinice koje imaju važnu ulogu u realizaciji Programa u borbi protiv korupcije“, saopšteno je iz Ministarstva.

Sagovornici su ocijenili da se usklađivanje crnogorskog zakonodavstva s evropskim propisima odvija planiranom dinamikom, ali da će najveći izazov u ovoj oblasti biti povezivanje crnogorskih i IT sistema EU, za šta će biti potrebna finansijska i ekspertska podrška EU.

„U tom kontekstu su istakli važnost sprovođenja projekta za unapređenje IT sektora i nabavke opreme koji se sprovodi iz Ipe 2014, vrijednog 3,3 miliona EUR, čija će realizacija započeti početkom 2016“, kaže se u saopštenju Ministarstva.

Pejović i Joković su razgovarali i o potrebi daljeg unapređenja tehnoloških kapaciteta Uprave carina da na kvalitetan način isprati i realizuje obaveze iz evropske agende, kroz realizaciju projekata iz Tajeksa i programa Carine 2020.

Bonus video: