OTVORIĆE ZAVOD ZA TRANSFUZIJU KRVI CG

Direktor EU za Zapadni Balkan Žan-Erik Pake u posjeti Crnoj Gori

Prilikom posjete, Pake će 14. septembra svečano otvoriti Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, kofinansiran od strane Evropske unije putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć, zajedno sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Milom Đukanovićem
0 komentar(a)
Žan Erik Pake, Foto: Zoran Đurić
Žan Erik Pake, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.09.2015. 16:52h

Direktor za Zapadni Balkan pri Generalnom direktoratu Evropske komisije za susjedstvo i pregovore o proširenju, Žan-Erik Pake, boraviće u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori od 13. do 14. septembra 2015. godine.

Tokom posjete, Pake će kopredsjedavati 9. sastankom Odbora za monitoring Instrumenta za pretpristupnu pomoć (IPA), zajedno sa ambasadorom Aleksandrom Andrijom Pejovićem, državnim sekretarom za evropske integracije i nacionalnim IPA koordinatorom.

Prilikom posjete, Pake će 14. septembra svečano otvoriti Zavod za transfuziju krvi Crne Gore, kofinansiran od strane Evropske unije putem Instrumenta za pretpristupnu pomoć, zajedno sa predsjednikom Vlade Crne Gore, Milom Đukanovićem.

"Crna Gora je započela sektorsku modernizaciju sistema za transfuziju krvi, što predstavlja jedan od zahtjeva procesa pristupanja Evropskoj uniji u oblasti javnog zdravlja i zaštite potrošača (poglavlje 28). Evropska unija daje tehničku i finansijsku podršku ovoj reformi. Ta podrška podrazumijeva i ugovor sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, vrijedan 0,7 miliona eura, zahvaljujući kome će se unaprijediti sistemi upravljanja, dok će osoblje koje radi na transfuziji krvi u Crnoj Gori primjenjivati najnovije tehnike u svom radu. Evropska unija je obezbijedila opremu za nove prostorije Zavoda za transfuziju krvi: preko milion eura je donirano za kupovinu informacione tehnologije i laboratorijske opreme, kako bi se evropski zdravstveni standardi mogli primijeniti u svim aktivnostima vezanim za transfuziju krvi. Postignuće iz ovog projekta pokazuje kakva se sinergija može ostvariti kada se crnogorski javni fondovi efikasno upotrijebe zajedno sa finansijskom podrškom Evropske unije", navodi se u saopštenju.

Tokom njegove prethodne posjete Crnoj Gori u februaru ove godine, Pake je posjetio granični prelaz Božaj između Crne Gore i Albanije, koji će se proširiti zahvaljujući finansijskoj podršci Evropske unije koja ima za cilj da unaprijedi povezanost među zemljama Zapadnog Balkana.