"NE POŠTUJE SE DOGOVOR"

Roditelji inficiranih beba: Suspendujte ljekare ili idemo na protest

"Pitamo se da li su članovi Upravnog odbora toliko bahati ili su nepismeni pa ne mogu da sprovedu zakon u djelo, da li je zakon isti za sve u Crnoj Gori", kaza je Predrag Karišik otac inficirane bebe
97 pregleda 5 komentar(a)
Predrag Karišik, Eldin Salemović, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Predrag Karišik, Eldin Salemović, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 10.09.2015. 18:23h

Slučaj bjelopoljskih beba, ponovo je aktuelizovan, 10 dana uoči suđenja grupi ljekara optuzenih za infekciju četiri i smrt jedne bebe iz Bijelog Polja, krajem prošle godine.

Ogorčeni roditelji najavljuju protest ukoliko optuženi ljekari ne budu suspendovani sa posla.

Nezadovoljni što se ni nakon tri mjeseca od podizanja optužnice u slučaju bjelopoljskih beba ne poštuje dogovor o suspenziji ljekara do okončanja sudskog postupka, očevi inficiranih i jedne umrle bebe ponavljaju zahtjev.

"Ljekari u Opštoj bolnici u Bijelom Polju i dalje rade,mi zahtijevamo da oni budu suspendovani", kazao je Predrag Karišik, otac inficirane bebe.

Da je njihov zahtjev u skladu sa zakonom kako kažu potvrđuje I mišljenje koje su dobili od ministarke rada i socijalnog staranja. Za nepoštovanje zakona krive Upravni odbor (UO) bolnice u Bijelom Polju i pozivaju specijalnog tužioca da reaguje na raniju krivičnu prijavu protiv direktorke Biserke Bulatović i članova UO.

"Pitamo se da li su članovi Upravnog odbora toliko bahati ili su nepismeni pa ne mogu da sprovedu zakon u djelo, da li je zakon isti za sve u Crnoj Gori", dodao je Karišik.

U UO bolnice tvrde da su postupili po zakonu te da odluku o suspenziji oni ne donose.

"Raspisali smo konkurs za izbor direktora bolnice, izabrali na posljednjoj sjednici direktora bolnice i naravno sugerisali mu da u skladu sa svojim ovlašćenjima postupi u saradnji sa resornim ministarstvom i postupi onako kako to zakon nalaže", rekao je Aleksandar Žurić, predsjednik UO bolnice.

Odgovor na pitanje kada će postupiti po ovom zahtjevu od direktorke bolnice Biserke Bulatović nijesmo uspjeli dobiti jer je na odmoru.

Zbog ovog zahtjeva očevi beba u martu štrajkovali su glađu ispred kapije bjelopoljske bolnice. Šestodnevni štrajk glađu okončan je nakon obećanja nadležnih da će suspendovati ljekare.

U međuvremenu Više državno tužilaštvo u Bijelom Polju podiglo je optužnicu u slučaju bjelopoljske bebe.

Na optuženičkoj klupi naći će se bivši direktor bjelopoljske bolnice Tomislav Jeremić, bivši načelnici Ginekologije i Neonatologije Zvonko Puletić i Haka Tahirović i pedijatar Jela Cimbaljević.

Oni se terete za teško djelo protiv zdravlja ljudi odnosno da nisu spriječili izbijanje infekcije u porodilištu u novembru prošle godine, od koje je jedna od pet zaraženih beba preminula.

Kako do sada nadležni, kako kažu, nijesu postupali po zakonu, od suđenja zakazanog za 21. septembar, očevi beba ne očekuju mnogo.

"Mi se samo borimo za pravično suđenje jer ako ne dođe do suspenzije ljekara što je po našem mišljenju neki početak ne očekujemo ni da će suđenje biti sprovedeno kako treba i da će to biti pozitivno za nas", istakao je Eldin Salemović, otac inficirane bebe.

Zato najavljuju novi štrajk i šatore. Ovoga puta ispred zgrade opštine.

Preporučujemo za Vas