Nikšić dobio kvalitetnu turističku signalizaciju

Evropska unija finansira skoro 80 odsto novca potrebnog za projekat. Projekat ima za cilj poboljšanje saobraćajne i turističke signalizacije u opštinama Nikšić, Pljevlja i Trebinje
108 pregleda 1 komentar(a)
Bedem Nikšić signalizacija, Foto: Svetlana Mandić
Bedem Nikšić signalizacija, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 08.09.2015. 15:46h

Zahvaljujući NVO "Fors Montenegro" Nikšić je dobio kvalitetnu turističku signalizaciju koja će pomoći da se gosti lakše snađu u gradu pod Trebjesom. Postavljena su 94 turistička znaka u sklopu projekta "Unapređenje turističke i saobraćajne signalizacije".

"Turistička signalizacija je praktično prvi put odrađena u našem gradu i sada se na kvalitetan način može komunicirati i doći do svih odredišta - hotela, smještajnih kapaciteta, kulturno-istorijskih i prirodnih znamenitosti. Imamo mnogo lakše i ljepše snalaženje kroz grad kako za ljude koji dolaze tako i za naše sugrađane”, kazala je direktorica Turističke organizacije (TO) u gradu pod Trebjesom Dragica Popović.

Pored turističkih postavljena su i 243 saobraćajna znaka, kao i 238 tabli sa nazivima ulica.

"U okviru ovog projekta Turistička organizacija će dobiti dio promotivnog materijala, a uradićemo i sajt”, kazala je Popovićeva.

Direktor "Fors Montenegro" Veselin Šturanović kazao je da projekat koji finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Bosna i Hercegovina - Crna Gora, realizuje se u saradnji sa Opštinom Nikšić i Turističkom organizacijom. Partneri iz BiH su grad Trebinje i njihova lokalna TO.

Ukupna vrijednost projekta, koji je počeo sa realizacijom prvog februara prošle godine i traje 18 mjeseci, je preko 248.000 eura.

Evropska unija finansira skoro 80 odsto novca potrebnog za projekat. Projekat ima za cilj poboljšanje saobraćajne i turističke signalizacije u opštinama Nikšić, Pljevlja i Trebinje.

Planirano je da bude postavljeno 830 turističkih i 300 saobraćajnih znakova u obje zemlje, a projekat ima za cilj i promociju turističke ponude pomenutih opština.

Kod škole "Braća Ribar" postavili dva radara za brzinu

U sklopu projekta, a u cilju poboljšanja bezbjednosti djece u saobraćaju na putu do škole, kao i bezbjednosti ostalih učesnika u saobraćaju, u zoni Osnovne škole "Braća Ribar" postavljena su dva radarska pokazivača brzine.

Svrha ovih uređaja je da preventivno djeluju na vozače da smanje brzinu kretanja vozila tako što ih obavještavaju o trenutnoj brzini i u slučaju prekoračenja porukom "Uspori, škola" upozoravaju ih da istu smanje.

Šturanović je rekao da je lokaciju za postavljanje radarskih pokazivača brzine odredio o pštinski Sekretarijat za komunalne poslove i saobraćaj, a pomenuta je prepoznata kao jedna od ugroženijih.

Bonus video: