EU: Izbjeglicama po 6.000 eura i moguće dovođenje porodice

Prethodno je "gazda njemačkih gazda", šef Udruženja njemačkih industrijalaca Ulrih Grilo stavio do znanja da izbjeglice iz ratova naročito iz Sirije, među kojima ima mnogo onih koji su obrazovani i stručni, sve treba primiti i da će njima posao biti odmah obezbjeđen posebno u sistemu pošte i njemačkih željeznica
0 komentar(a)
izbjeglice, migranti, Minhen, Foto: Reuters
izbjeglice, migranti, Minhen, Foto: Reuters
Ažurirano: 08.09.2015. 13:49h

Evropska unija će svakom od 160 hiljada prihvaćenih izbjeglica iz ratova u Siriji i drugdje dati pomoć od šest hiljada eura, stoji u planu Evropske komisije, a saglasno odredbama EU, ratne izbjeglice koje dobiju azil takođe mogu računati i na dovođenje članova porodica, kad se tačno utvrdi njihova porodična situacija.

To je rečeno novinarima u Briselu u očekivanju da sjutra predsjednik Evropske komisije (EK) Žan-Klod Junker objavi "sveobuhvatni plan za imigraciju" i hitno rješavanje sadašnjih velikih nevolja s prilivom stotina hiljada izbjeglica iz ratova i ekonomskih migranata iz Azije i Afrike.

U isto vrijeme, izjava zvaničnika u Berlinu da će Njemačka idućih godina primati pola miliona izbjeglica godišnje bacila je novo svjetlo na izbjegličku krizu koja je uzdrmala EU.

Planom EK sve članice EU treba da se obavežu da će primiti određenu kvotu izbjeglica, uz uspostavljanje sabirnih centara za kontrolu i popis izbjeglica i migranata na spoljnim granicama Unije.

Znatno će, međutim, biti pooštreni uslovi za azil koji mogu dobiti samo "političke izbjeglice" iz ratova i progona, dok "ekonomski migranti" koji dolaze u EU da bi rješili svoje ekonomsko-socijalne probleme neće moći da dobiju dozvolu za boravak u Uniji.

Te mjere znače i da će svim azilantima sa Zapadnog Balkana biti uskraćen boravak u EU, pa će zato, uz Srbiju, Makedoniju i Bosnu, na spisak "bezbjednih zemalja", gdje nema ratova, političkih progona i u kojima postoji vladavina prava, biti stavljeni i Albanija, Crna Gora i Kosovo.

Izvori EU nisu željeli da se osvrću na izjavu njemačkog vice-kancelara Zigmara Gabrijela da će Njemačka nastojati da idućih godina prima po pet stotina hiljada izbjeglica i kritike nekih članica Unije da je Berlin jednostranom odlukom o prijemu talasa izbjeglica narušio "šengenski prostor", ali su rekli da Njemačka ima pravo da sebi obezbjedi potrebnu radnu snagu i iz područja izvan EU.

Prethodno je "gazda njemačkih gazda", šef Udruženja njemačkih industrijalaca Ulrih Grilo stavio do znanja da izbjeglice iz ratova naročito iz Sirije, među kojima ima mnogo onih koji su obrazovani i stručni, sve treba primiti i da će njima posao biti odmah obezbjeđen posebno u sistemu pošte i njemačkih željeznica.

Velika razmimoilaženja, međutim, oko toga kako rješiti izbjegličku krizu i dalje postoje naročito između članica na istoku i zapadu Unije, a prema istraživanju EU, 38 odsto evropskih građana smatraju da je kriza s izbjeglicama i ekonomskim migrantima najveći problem u Uniji, uz nezaposlenost.

Višemjesečno oklevanje i nesloga među državama EU oko toga kako se izboriti s talasom izbjeglica su takođe izazvali veliku odbojnost u nekim članicama Unije naročito prema muslimanskim izbjeglicama i dali novi zamah političkim snagama krajnje desnice u Evropi, koje su negdje i na vlasti u zemljama evropske dvadesetosmorice.

Tako je druga po snazi opoziciona stranka u Francuskoj Nacionalni front u jasnoj namjeri da pridobije veći upliv među potencijalnim glasačima, iznjela tvrdnju da Njemačka masovnim prihvatanjem izbjeglica želi da dobije "robovsku radnu snagu… i obori nadnice".

Čelnici Francuske i Njemačke, Fransoa Oland i Angela Merkel, naglasili su da Evropa neće odustati od svoje civilizacijske i demokratske vrijednosti, što je davanje azila izbjeglicama iz ratova i političkih i vjerskih progona, ali će obustaviti i vraćati pridošlice koji nastoje da ilegalno dođu u EU, što znači da prethodno nemaju obezbjeđen posao i prihode.

Njemačka kancelarka Merkel i predsjednik Oland su saopštili da sve članice EU zato moraju da prihvate obavezne kvote za raspodjelu dosad pridošlih izbjeglica. Prema nacrtu rješenja koje nudi EK, od ukupno 160 hiljada izbjeglica bi oko 40 hiljada primila Njemačka, 31 hiljadu Francuska, dok bi, recimo, Poljska, iako je pristala da primi samo dvije hiljade, morala da prihvati 12 hiljada, Hrvatska hiljadu i sto, Slovenija hiljadu, Malta trista izbjeglica.

Mađarska, Grčka i Italija, gde je dosad došao najveći dio talasa izbjeglica, bi bile izuzete iz ove obaveze.

Oland je sinoć izjavio da bi bez tog mehanizma obavezne preraspodjele "eksplodirala zajednička politika EU" i da bi to bez sumnje bio kraj šengenskog prostora i povratak na nacionalne granice.

"A da li se misli da bi vraćanje nacionalne granice bio željeni odgovor", zapitao je francuski predsjednik i odlučno naglasio da to nikako ne bi bilo rješenje “jer je nama potrebna Evropa, a Evropi je potrebna i solidarnost i odgovornost".

Oland se založio takođe za sazivanje velike međunarodne konferencije o izbjeglicama koja bi se održala u Parizu.

Bonus video: