Dan poslije nevremena: Herceg Novi ne pamti ovakvu oluju

"Linija vode se pokazuje, metar i 40 kod mene, dolje kod komšija možda još i veća, metar i 70, 80. Iz kuće sam jedva izvukao oca koji je invalid..."
415 pregleda 4 komentar(a)
herceg novi nevrijeme, Foto: Slavica Kosić
herceg novi nevrijeme, Foto: Slavica Kosić
Ažurirano: 21.11.2018. 19:43h

Situacija u Boki Kotorskoj normalizovana je nakon jučerašnjeg nevremena koje je poplavilo Herceg Novi. Iz gradskih službi poručuju da su zadovoljni intervencijama i koordinacijom, dok Novljani odgovaraju da se šteta mogla izbjeći da su održavani odvodni kanali. Zbog štete koju je kiša napravila ukupno 200 Novljana zatražilo je pomoć, a na materijalnu procjenu sačekaće da lokalne službe obiđu teren.

"Katastrofa. Za svojih 50 godina što je čovjek stvarao, za 15 minuta sve je uništeno. Totalna šteta, ne znam šta da vam kažem", kazao je Branislav Ivanović iz Herceg Novog.

Ovako Novljani opisuju pustoš koju je iza sebe ostavilo jučerašnje nevrijeme. U tom gradu palo je 250 litara kiše po metru kvadratnom, a ništa slično, kažu, ne pamte od 1982.

"Linija vode se pokazuje, metar i 40 kod mene, dolje kod komšija možda još i veća, metar i 70, 80. Iz kuće sam jedva izvukao oca koji je invalid...", kazao je Ivanović.

"Kad sam izašao voda mi je bila dodavde. Sve je poplavilo, moje dvoje kola je pod vodom, salon, apartmani, garaža puna, katastrofa...", kazao je Vaso Ivanović.

Službe komunalne policije, i zaštite i spašavanja dobile su preko 400 poziva za pomoć i imale 69 intervencija u protekla 24 sata. Zbog poplava su evakuisane dvije porodice iz Bijele i jedna iz Igala, i obezbijeđen im je hotelski smještaj.

"Ono što je dobro to je da nije bilo žrtava ni povrijeđenih", kazala je Marija Andrić, načelnica Komunalne policije Herceg Novog.

Novljani, međutim, traže odgovornost zbog poplava, napominjući da već godinu apeluju da se grad pripremi za nevrijeme.

"Problem je što su svi kanali bili zapušeni, što rijeka vode koja je došla sa ulice i sa puta nije imala gdje da ide", kazao je Miro Đurković, direktor hotela.

"Vjerovatno posljedica začepljenih odvodnih kanala kao što je ovaj ispred moje kuće koji ove godine uopšte nije čišćen...", kazao je Slobodan Dabović iz Herceg Novog.

!Ovo nije samo elementarna nepogoda, nego elementarni nerad ili nečija nebriga, jer ne može se sve svaliti i reći da je nepogoda ako kanali nisu očišćeni, ili nema kanala dijelom", kazao je Milo Topović.

U Opštini pak odgovornost traže na drugom mjestu.

"Crna Gora put, koji inače treba da održava magistralni put, njihova", kazala je Andrić.

Opasnost, međutim, i dalje postoji u hercegnovskom naselju Kuti, gdje klizište prijeti da ugrozi kuće, a nevremenom je posebno pogođena Zelenika.

"Zatvore kanale i ljudima poplavi još više nego što bi trebalo. intervencija je bila spora i ne u onoj mjeri kako je to trebalo da bude", kazao je Drago Pešikan.

Tim za upravljanje vanrednim situacijama, na čijem je čelu predsjednik Opštine Stevan Katić, konstatovano je da su se rijeke i potoci vratili u korita, a gradske službe rade na procjeni nastale štete.

Bonus video: