Crna Gora bolja od susjeda: Implementirano 117 projekata prekogranične saradnje

Iz Delegacije su istakli da je Crna Gora ukupno implementirala 117 projekata, a našoj zemlji je dodijeljeno 18,4 miliona eura za projekte prekogranične saradnje posredstvom instrumenata za predpristupnu pomoć EU (IPA) u periodu od 2007-2014. godine
95 pregleda 35 komentar(a)
Infografika, CG prekogranična saradnja, Foto: Delegacija EU
Infografika, CG prekogranična saradnja, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 03.09.2015. 14:12h

Crna Gora je implementirala najveći broj prekograničnih projekata u poređenju sa susjednim zemljama, saopšteno je iz Delegacije Evropske unije (EU) u Crnoj Gori.

"Posredstvom prekogranične saradnje sa susjednim zemljama Crna Gora unapređuje kvalitet života stanovništva koje živi u udaljenim ruralnim područjima, naročito putem projeka koji pokrivaju pružanje zdravstvene zaštite, socijalnu inkluziju, zaštitu životne sredine i kulturnog nasljeđa, aktivnosti ljudi-za ljude, zaštitu u slučaju katastrofa", ističe se u saopštenju Delegacije EU.

Iz Delegacije su istakli da je Crna Gora ukupno implementirala 117 projekata, a našoj zemlji je dodijeljeno 18,4 miliona eura za projekte prekogranične saradnje posredstvom instrumenata za predpristupnu pomoć EU (IPA) u periodu od 2007-2014. godine.

"Za projekte Crne Gore i Hrvatske opredijeljeno je 3,5 miliona eura, za projekte Crne Gore i BiH opredijeljeno je 4,2 miliona eura,, za projekte Crne Gore i Albanije 4,7 miliona eura, za projekte sa Srbijom 4,2 miliona eura, a za projekte sa Kosovom 1,8 miliona eura", navode iz Delegacije EU.

Iz Delegacije napominju i da se u ovom izvještaju ne prejudicira status Kosova, i da je u skladu sa Rezolucijom 1244 Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj Deklaraciji o nezavisnosti.

Bonus video: