PUTOVANJE BEZ PASOŠA

EU odbacila kontrolu unutar Šengenske zone

Šengenski sporazum omogućava putovanje bez kontrole između 22 države članice EU, kao i Islanda, Lihenštajna, Norveške i Švajcarske
158 pregleda 0 komentar(a)
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 24.08.2015. 15:29h

Evropska unija neće uvoditi graničnu kontrolu između zemalja članica Šengenske zone, te ostaje na snazi pravo na putovanje bez pasoša, uprkos velikim pritiscima da se uvede kontrola na unutrašnjim granicama zbog velikog priliva migranata u EU.

Šengenski sporazum omogućava putovanje bez kontrole između 22 države članice EU, kao i Islanda, Lihenštajna, Norveške i Švajcarske.

Portparol Evropske komisije (EK) Kristijan Vigand izjavio je da se o Šengenu "ne može pregovarati i da Komisija nema namjeru da ga mijenja".

On je dodao da pravila Šengenskog sporazuma dozvoljavaju da policija pojača mjere bezbjednosti sve dok te akcije ne budu zamjena za graničnu kontrolu. Države takođe mogu da privremeno zatvore svoje granice u izuzetnim okolnostima.

Međunarodni vozovi u Evropi, za razliku od aerodroma, nemaju rutinsku kontrolu identiteta putnika i prtljaga, osim voza Eurostar koji povezuje evropski kontinent s Velikom Britanijom koja nije članica Šengena.

Belgijski premijer Šarl Mišel rekao je tokom vikenda da će pravila Šengena možda morati da se preispitaju ukoliko policija ne bude mogla da obezbijedi dovoljnu sigurnost putnicima.

EK je uspostavila 2012. godine radnu grupu za bezbjednost željeznica, ali nije postigla napredak zbog nedostatka interesa među članicama.

Preporučujemo za Vas