Šverc cigareta: Optužnica protiv Veljića, njegove majke i Dacića

Validnost optužnice biće razmatrana 8. novembra
271 pregleda 0 komentar(a)
cigarete, Foto: Screenshot (YouTube)
cigarete, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 25.10.2018. 17:38h

Specijalni tužilac Saša Čađenović, saznaje Televizija Vijesti, podigao je optužnicu protiv 51-godišnjeg Beranca Predraga Veljića, za koga se , na osnovu prikupljenih dokaza, vjeruje da je organizator kriminalne grupe koja se bavila prodajom cigareta na sivom tržištu.

On nije jedini na spisku optuženih. Specijalno tužilaštvo, optužnicom je obuhvatilo i Veljićevu majku, 82-godišnju Zorku, kao i firmu „Sajnus“ čiji je ona osnivač i vlasnik.

Zbog optužbe da je bio član Veljićeve kriminalne na spisku optuženih nalazi se i Rožajac Edževid Dacića.

Validnost optužnice biće razmatrana 8. novembra.

Veljić se tereti da je sredinom marta na teritoriji opština Bar i Rožaje u cilju rasturanja neocarinjenih cigareta uzeo 2.120 paketa cigareta marke „marbl“ koje je prethodno preko firme svoje majke kupio od firme „Unter klaren himel“ iz američke savezne države Delaver.

Cigarete je potom smjestio u carinsko sladište koje se nalazi u slobodnoj carinskoj zoni Bar odakle ih je prevezao do Rožaja a da prethodno nije prijavio izlazak neocarinjene robe. Cigarete je zatim predao nepoznatim osobama dok je 45 paketa za 13 hiljada eura prodao okrivljenom Daciću.

Njegova majka se na spisku optuženih našla zato što nije evidentirala kupovinu cigareta niti prikazala da su iste uvezene radi dalje prodaje na području Crne Gore. Umjesto toga, ona je lažnom dokumentacijom prikazala da su cigarete izvezene u Libiju čime je izbjegla plaćanje poreza, akciza i carina na uvezene cigarete. Zato je tužilaštvo i sumnjiči da je utajom poreza i doprinosa svojoj firmi i kriminalnoj organizaciji pribavila protivpravnu imovinsku korist koja prelazi 100 hiljada eura.

Bonus video: