Spomenik i spomen dom za Živka Nikolića

"Mislim da je ovo sad jedna sasvim dovoljna vremenska distanca u odnosu na njegov život i njegov rad, da mi možemo sagledati sve lijepo i objektivno i napraviti nešto što će po meni biti samo početak u jednoj prihvaćenosti i zaštiti Živka kao jedne kulturne vrijednosti", kaže Petar Nikolić
584 pregleda 14 komentar(a)
Živko Nikolić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Živko Nikolić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 22.08.2015. 18:28h

Stara oronula kuća u nikšićkim Ozrinićima mjesto je rođenja velikog crnogorskog i jugoslovenskog reditelja Živka Nikolića.

Da je obnovi i pretvori u značajnu tačku na crnogorskoj kulturnoj mapi nije se sjetio niko drugi do sin proslavljenog reditelja. Petar Nikolić nikome ništa ne zamjera, vjeruje da je vrijeme majstorsko rešeto i da je došao pravi trenutak.

"Mislim da je ovo sad jedna sasvim dovoljna vremenska distanca u odnosu na njegov život i njegov rad, da mi možemo sagledati sve lijepo i objektivno i napraviti nešto što će po meni biti samo početak u jednoj prihvaćenosti i zaštiti Živka kao jedne kulturne vrijednosti", kaže Petar Nikolić.

Zato u Ozrinićima, zavičajnom kraju, koji je Živko ovjekovječio u svojim filmovima Petar planira izgradnju muzejskog kompleksa. Bilo bi to mjesto za obične ljude, ali i filmadžije, a svako paljenje kamere, doživio bi kao svojevrstan omaž reditelju.

"Dovoditi ljude da ovdje snimaju. To je moj san i ideja da ljudi ponukani Živkovim primjerom dođu i snime koji kadar ovdje. Znam da su mnogi Živkovi lokaliteti eksploatisani na filmu, pa je tako zanimljivo da je Ljubiša Samaržić za Ubistvo s predumišljajem dovodio ljude na povije, tamo gdje je s Živkom snimao Iskušavanje đavola".

Realizacija ovih zamisli ide u susret trostrukom jubileju. Naredne godine se obilježava 75 godina od rođenja i 15 godina od smrti reditelja, a osim toga održava se i trideseto izdanje hercegnovskog filmskog festivala na kom se dodjeljuje nagrada koja nosi rediteljevo ime.

Očekivanja su da sljedeći dobitnik podigne statuu sa Živkovim likom, ali i da Ozrinići dobiju spomenik. U tome njegov sin očekuje podršku onih koji vole sedmu umjetnost, ali i onih koji imaju pare i moć.

"On je bio skroman čovjek i nije tražio kako je i sam kazao svečane sahrane sa muzikom, ali mislim da zaslužuje i zbog sebe i zbog generacija koje dolaze da ostoji monument pred kojim neko može da se pokloni njegovim sjenima i da ga ima kao trajan primjer", rekao je Petar.

Lik Živka Nikolića ponovo će gledati na Triješanj vrt, tu gdje je reditelj napravio svoje prve korake, a zatim i kadrove.

Petrove namjere samo djelimično podržava publicista i hroničar nikšićkog kraja Maksim Vujačić. On je mišljenja da se spomenik ne uklapa u Živkovu poetiku.

"Obradovala me inicijativa da njegova kuća bude spomen soba, ali da on čuje da mu neko podiže spomenik ispred njegove rodne kuće u njegovim rodnim Ozrinićima, iamo sam prilike da ga upoznam, mislim da bi pobjegao glavom bez obzira", kaže Vujačić.

A narod u čije ime je snimio jedan od svojih kultnih filmova, o ideji ima samo pozitivno mišljenje.

Potpredsjednik opštine Nikšić Milorad Jovanović kazao je da će se, nakon dvije godine čekanja, uskoro na jednoj lokaciji u užem centru Nikšića pojaviti tabla sa imenom Živka Nikolića. Kazao je i da podrška za memorijalni centar u Ozrinićima neće izostati, ali da će se na predstojećem kolegijumu govoriti o sredstvima.

Bonus video: