Udžbenici za sedmi razred 90 eura, za maturante preko 101 euro

Iz Zavoda apeluju na roditelje da obrate pažnju prilikom kupovine jer su neki udžbenici rađeni po novim nastavnim programima
284 pregleda 14 komentar(a)
udžbenici, Foto: Filip Roganović
udžbenici, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 17.08.2015. 18:06h

Počela je prodaja udžbenika. Kompleti knjiga za osnovce i srednjoškolce mogu se kupiti u svim knjižarama Zavoda za udžbenike, ali i privatnim knjižarama.

Najskuplji je komplet za sedmi osnovne i prvi Gimnazije, a najeftiniji za prvake i maturante. Iz Zavoda poručuju da knjiga ima dovoljno ali apeluju na roditelje da se raspitaju za udžbenike jer su se za neke razrede pojavila nova izdanja.

U jednoj od knjižara Zavoda za udžbenike u Podgorici oko podneva bilo je gužve.

"Postoji velika zainteresovanost. Knjiga ima dovoljno, nema potrebe da se prave gužve, mi ih imamo tokom cijele godine", kazala je TV Vijesti Jovana Lalović iz knjižare.

Udžbenici se od danas prodaju i u svim privatnim knjižarama.

"Ove godine smo imali dogovor sa privatnim sektorom da prosto u jednom danu krenemo sa prodajom, kako privatni sektor ne bi doveli u neravnopravan položaj", kaže Zoja Bojanić Lalović iz Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Ove godine udžbenici su jeftiniji 5%. Najmanje košta komplet za prvake 41 euro i 50 centi, a najskuplji su udžbenici za sedmi razred 89 eura i 60 centi. Oni koji ove godine kreću u prvi razred Gimnazije moraju da izdvoje 101 euro i 50 centi, a skoro duplo manje koštaju udžbenici za gimnazijalce koji su na maturi. Skoro 85 eura komplet udžbenika za polumaturante.

"Ove godine roditelji mogu za svoju djecu da trguju knjige na rate preko banaka i preko sindikalnih organizacija", kazala je Jovana Lalović iz knjižare Zavoda za udžbenike.

Iz Zavoda apeluju na roditelje da obrate pažnju prilikom kupovine jer su neki udžbenici rađeni po novim nastavnim programima.

"Tako da su promijenjeni udžbenici iz matematike od prvog do devetog razreda, u skladu sa tim novim nastavnim programima. Zatim udžbenik za poznavanje društva za prvi, drugi, treći, četvrti i peti razred, muzička kultura za četvrti razred, likovna kultura za peti razred. Zatim imamo istoriju za šesti, sedmi i osmi razred, udžbenik za italijanski jezik, za francuski jezik, kako za osnovne i za Gimnazije", kaže Bojanić Lalović.

Nova su i neka izdanja za srednje stručne škole. No, osim knjiga đacima je potrebno još mnogo toga.

Đačke torbe se mogu naći po cijeni od 7 do 42 eura, pernice od 46 centi.

Podgoričani i Beranci koji ove godine kreću u prvi razred osnovne škole od opštine će dobiti besplatne udžbenike.

Bonus video: