Šta će otkriti Kuljača?

Advokati petorice uhapšenih Budvana, koji će do 30 dana provesti u zatvoru, ne vjeruju da iskaz Kuljače može bitno uticati na sudbinu njihovih klijenata. Nijesu ni sigurni ko će od čitave te priče na kraju imati koristi.
124 pregleda 28 komentar(a)
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Rajko Kuljača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 15.08.2015. 18:14h

Crnogorsko tužilaštvo u proteklih nekoliko dana povuklo je tri vrlo važna poteza. Prvo je naredilo hapšenje 14 osoba zbog afera TQ plaza i Jaz, zatim odlučilo da samo njih petoro zadrži u pritvoru do 30 dana, a onda i najvjerovatnije jednom od njih ponudilo status svjedoka saradnika. Odluka je pala na bivšeg gradonačelnika Budve Rajka Kuljaču.

Istražni sudija Višeg suda Radomir Ivanović danas je odredio pritvor do 30 dana predsjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću, savjetniku premijera Aleksandru Tičiću, v.d. direktoru vodovoda Milenku Medigoviću, nekadašnjem sekretaru za zaštitu imovine Novaku Klisiću i nekadašnjem potpredsjedniku budvanske opštine Draganu Maroviću

Stručnjaci smatraju da upotreba instituta svjedoka saradnika može biti izuzetno efikasno sredstvo u borbi protiv organizovanog kriminala, ali i mač sa dvije oštrice ako se svjedok pokaže nepodobnim.

"Svjedok je dužan da kaže istinu i punu istinu i da iz te istine proizađe korist za tužilaštvo, odnosno kroz tužilaštvo za pravni sistem odnosno za crnogorkso društvo i državu u cjelini. Dakle da se razotkriju odgovarajuće kriminalne i koruptivne šeme unutar kriminalne organizacije, odnosno kriminalne grupe, i da se dođe do osuđujuće presude. Iz kvaliteta njegovog iskaza i dokaza koji će da proisteknu odatle, trebao bi da prosilijedi jedan takav epilog. Njegova konkretna korist jeste ta što se on oslobađa krivičnog gonjenja, odnsono biće tretiran jednako kao vi i ja u ovom trenutku", rekao je Seregej Sekulović iz NVO Centar za građanske slobode.

Advokati petorice uhapšenih Budvana, koji će do 30 dana provesti u zatvoru, ne vjeruju da iskaz Kuljače može bitno uticati na sudbinu njihovih klijenata. Nijesu ni sigurni ko će od čitave te priče na kraju imati koristi.

"Postoje matreijalni dokazi koji egzistiraju u spisima predmeta i na osnovu kojih se generalno u ovakvim predmetima i donosi odluka. Njegovo pravo, njegova odluka, vidjećemo koliko će ta odluka biti kvalitetna, korisna, pozitivna, imati interesa, ko će imati interesa od nje, a ko neće", rekao je Zdravko Begović – advokat Dragana Marovića.

Dok neki od advokata već najavljuju i kontra tužbe protiv Kuljače, i njega etiketiraju kao glavnog krivca u ovom predmetu, pravnici objašnjavaju

"Svjedok saradnik ne može da bude neko ko je načelu organizovane grupe, odnosno kriminalne organizacije. Da li je to gospodin Kuljača ili nije, ostaje da se vidi. Legitiman je zahtjev i legitimno je pripremanje odbrane od strane advokata i njihova jedna incijativa u tom pravcu, na nama ostaje da vidimo koji će da budu dalji konkretni koraci", kaže Sekulović.

Sekulović napominje da na osnovu samog iskaza svjedoka saradnika ne može doći do osuđujuće presude, već tužilaštvo mora da obezbijedi i druge relevantne dokaze u sklopu čitavog postupka.

Bonus video: