FEKALNA KANALIZACIJA ZAVRŠAVA U BAZENIMA BLIZU TARE

Kolektor u Kolašinu bio je jedan od najvažnijih projekata Ministarstva: Od izgradnje i dalje ništa

"Dosadašnji način upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Kolašinu je riješeno na taj način što se kanalizacione vode otpuštaju u lagune koje se nalaze na sjevernom obodu grada, u naselju Breza", istakao je Danilo Medenica, potpredsjednik Opštine Kolašin
555 pregleda 0 komentar(a)
Kolašin, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Kolašin, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.09.2018. 20:33h

Izgradnja postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda važan je korak u zaštiti životne sredine.

Ipak, kolektori su do sada pušteni u rad u svega nekoliko opština dok u ostalim izgradnja ovih sistema kasni ili još nije počela.

Takva je situacija u Kolašinu u kojem od 2005. fekalna kanalizacija završava u bazenima u blizini Tare. Lokalne vlasti su rješavanje ovog problema od izbora do izbora svrstavale u prioritete ali se nije odmaklo dalje od planova.

Iako je kolektor za prečišćavanje otpadnih voda u Kolašinu bio jedan od najvažnijih projekata Ministarstva održivog razvoja i turizma, od izgradnje ni do danas – ništa.

Realizacija ovog posla planirana je tokom tri mandata bivših kolašinskih vlasti, tačnije skoro 13 godina, ali je i dalje jedan od najvećih ekoloških problema grada pod Bjelasicom.

"Dosadašnji način upravljanja komunalnim otpadnim vodama u Kolašinu je riješeno na taj način što se kanalizacione vode otpuštaju u lagune koje se nalaze na sjevernom obodu grada, u naselju Breza", istakao je Danilo Medenica, potpredsjednik Opštine Kolašin.

Da li je i koliko otpadnih voda dospjelo u Taru niko nije procjenjivao. Da ta opasnost postoji svjesni su i u lokalnoj samoupravi.

Rijeka Tara se nalazi na 25 metara udaljenosti od tih laguna i postoji ozbiljna mogućnost za narušavanje kvaliteta voda recipijenta.

Bivša predsjednica Opštine, Željka Vuksnović tvrdi da se u minule četiri godine na projektu kolektora nije radilo iz političkih razloga.

"Zbog toga što se državna vlast ponaša prema lokalnim zajednicama različito. Kolašin je od 14. godine bio van domašaja DPS i iz tog razloga nije mogao doći na red pa taman da smo mi bili najspremniji za rješavanje tog problema", kazala je Vuksanović.

Najviše odborničkih mjesta sada ima DPS ,a potpredsjednik Opštine tvrdi da je planski dio skoro završen i obećava da će građani Kolašina kolektor dobiti do kraja mandata lokalne vlasti.

"Postrojenje za prečišćanje otpadnih voda je jedan od prioritetnih projekata koji će biti realizovani u narednom četvorogodišnjem mandatu nove kolašinske vlasti", kazao je Medenica.

Do izgradnje kolektora, mještani naselja koja se nalaze u blizini takozvanih otvorenih septičkih jama moraće da trpe smrad. O tome koliko je Suza Evrope - Tara, ugrožena, za sada izgleda niko puno ne brine.

Preporučujemo za Vas