Članstvo u NATO: Strateški cilj ili pokušaj da se skrene pažnja sa siromaštva, korupcije...

Predsjednik PzP Nebojša Medojević poručuje vladajućoj koaliciji, da ako se već sprema da otvori debatu u parlamentu o ulasku zemlje u Alijansu, onda se mora uhvatiti u koštac i sa problemima u oblasti bezbjednosti, odbrane, vladavine prava...
4 komentar(a)
NATO, Foto: Shutterstock
NATO, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.08.2015. 18:50h

Rezoluciji o integraciji Crne Gore u NATO koju su predložili poslanici vladajuće koalicije i Pozitivne Crne Gore , Parlament će, kako je ovih dana objavljeno, razmatrati već u septembru.

U tom dokumentu čije djelove danas prenose mediji, konstatuje se kako je članstvo u NATO strateški cilj i istorijska šansa Crne Gore da obezbijedi mjesto u porodici razvijenih država i naroda.

Ističu se i prednosti članstva u NATO u bezbjednosnom i ekonomskom smislu, i u isto vrijeme pozivaju sve institucije da pojačaju aktivnosti u vezi sa pristupanjem Alijansi, ali i dijalog lišen jednostranosti i politikantstva.

Iz SNPa danas ocjenjuju da Rezolucija ima cilj da se stvori privid veće podrške NATO.

PZP dio DFa, koji je za ulazak u ovaj vojno-politički savez, na rezoluiju će uložiti amandmane. Lider PzP i funkcioner DF Nebojša Medojević rekao je i šta će biti sadržaj tih amandmana.

Medojević poručuje vladajućoj koaliciji, da ako se već sprema da otvori debatu u parlamentu o ulasku zemlje u Alijansu, onda se mora uhvatiti u koštac i sa problemima u oblasti bezbjednosti, odbrane, vladavine prava...

"Nerazjašnjeni napadi na medije, ubistvo Duška Jovanovića, Slavoljuba Šćekića, načelnika Kalača u Rožajama, ima čitav niz stvari koje mi želimo da konkretizujemo, da dopunimo i vidimo, da li zaista vladajuće stranke žele da usvoje jednu deklaraciju koja će biti državna i koja će zastupati interese drzave", istakao je Medojević.

Poput PZP, i u SNPu sumnjaju u časne političke namjere vladajuće koalicije.

Snežana Jonica, smatra da je otvaranje teme NATO integracija u Skupštini, kroz formu Rezolucije, izraz potrebe da se stvori privid značajno veće podrške tom procesu od one koja postoji među građanima.

Ona je za agenciju Mina kazala da je procenat poslanika koji su podržali Rezoluciju, kao i onih koji će je, možda, podržati, značajno veći od broja građana koji podržavaju NATO integracije.

Zbog toga, SNP insistira na tome da se mora poštovati većinska volja građana Crne Gore.

Medojević pak najavljuje da ce medju amandmanima PZP-a , biti i onaj koji će pecizirati, na koji će se način odlučivati o ulasku u NATO.

"Jedan pošteni referendum, na kojem će se građani izjasniti da li žele da budu članica vojnog saveza ili ne", kazao je Medojević.

Za izglasavanje ove rezolucije, potrebna je prosta većina od prisutnih poslanika u sali, tako da ima više nego dovoljno glasova za njen prolaz. Ipak, ostaje da se vidi reakcija ostalih opozicinih stranaka.

"PZP ce da istestira vladajuće partije. Da li su zaista za jedan konsenzus, da napravimo istinitu deklaraciju, koja će utvrditi i tamo gdje se dobro radilo, ali bogami i tamo gdje se dosta radilo, i što konstatuju sve relevantne međunarodne institucije, ili ce to biti samo jedan marketinski trik da se DPS hvali sa nekim nevidljivim rezultatima, i da na taja način želi da skrene pažnju sa siromaštva, sa korupcije, ekonomskih problema na pitanje NATO". dodao je Medojević.

I dok PZP svoju podršku uslovljava amandmanima, u Građanskom pokretu URA u Rezoluciji ne vide ništa sporno i podržaće je , najavio je Dritan Abazović.

Za sada jos nije poznat stav DEMOS-a.

Lider Liberalne partije, Andrija Popović, kaže da bi, po saznanjima njegove stranke iz evropske liberalne porodice, odluka o pozivu u NATO mogla biti donijeta u trećoj dekadi oktobra, a ne kako je najavljivano krajem godine.

Bonus video: