Zašto Banjević prima 3.500 eura: Firma gubitaš, bahat odnos prema poreskim obveznicima

"To nije tržišna cijena, čovjek koji prima 3.500 eura od MA nije vodio Lufthansu ili neku sličnu kompaniju, pa da kažemo on je donio znanje, iskustvo i njegov poslovni rezultat pokazuje da on zaslužuje tu platu", rekao je novinar "Monitora" Zoran Radulović
80 pregleda 0 komentar(a)
Montenegro erlajns pres, Foto: Zoran Đurić
Montenegro erlajns pres, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 11.08.2015. 18:21h

Zato se i dalje u drzavnim kompanijama izreda mogu naći zarade od po nekoliko hiljada eura.

Plate sa tzv. dodacima , koje u našim uslovima, nose epitet veoma visokih primaju se , kako smo juče saznali i u jednom od najzaduženijih javnih preduzeća, Montenegro airlinesu (MA).

To veoma loše govori i o načinu rukovođenja u tim preduzećima , ali i o donosu prema novcu poreskih obveznika, ocjenjuju opozicionari I analitičari.

Iz DPS-a , danas na ovu temu TV Vijesti nijesu uspjele da dobiju komentar.

U zemlji u kojoj i zvanična statistika pokazuje da oko 54 hiljade stanovnika živi sa manje od 186 eura mjesečno, postoje i oni čije su plate i nakon smanjenja zbog krize po više hiljada eura. To svakako ne bi čudilo niti bilo predmet polemika da je riječ o nekoj privatnoj kompaniji, pa se znanje, sposobnost, ali i rezultati rada adekvatno nagrađuju. No, juče smo saznali da Živko Banjević, jedan od šefova MA, kompanije koja je u vlasništvu države i pri tom jedna od najvećih gubitaša u crnogorskoj privredi, prima platu, koja sa dodacima iznosi 3.500 eura.

"Ja vjerujte ponekad smatram da je to toliko smiješna cifra u odnosu na ono kakve su plate drugih šefova, odnosno direktora operativnih službi u nekim drugim kompanijama, tako da ja vjerujte mi da imam više moći i mogućnosti bih odmjerila i bila za to da se njima daju veće plate", kazala je Daliborka Pejović, predsjednica borda direktora Motnenegro airlinesa.

Za razliku od predsjednice borda direktora MA, novinar nedjeljnika "Monitor" Zoran Radulović za ovako visoku zaradu nema razumijevanja.

On pita na osnovu čega izvršni direktor, koji u posljednjih godinu i po, od kada je na čelu nacionalne aviokompanije posluje sa gubicima od oko 16 miliona eura, ima tako visoku zaradu.

"To nije tržišna cijena, čovjek koji prima 3.500 eura od MA nije vodio Lufthansu ili neku sličnu kompaniju, pa da kažemo on je donio znanje, iskustvo i njegov poslovni rezultat pokazuje da on zaslužuje tu platu", rekao je Radulović.

U opoziciji nijesu iznenađeni visinom plate u nacionalnom avioprevozniku-gubitašu.

Smatraju da je to nastavak, kako kažu, bahate prakse u državnim kompanijama i prema novcu poreskih obveznika.

"Najveći dio javnih preduzeća u CG je već duži period simbol klasičnih budžetskih parazita, javašluka, partijskog zapošljavanja prosto poslovanja koje nema mnogo dodisra sa tržišnim principima I onda je takav redosljed stvari potpuzno logičan i očekivan", smatra Aleksa Bečić, predsjednik Demokratske Crne Gore.

"Ovo je samo još jedna dodatna potvrda nastavka prakse neodgovornog ili ako hoćete bahatog ponašanja prema državnoj kompaniji I prema državnom novcu. Uz dužno poštovanje funkciji izvršnog direktora, ali zbog evidentno loših rezultata u poslovanju, zaista je nedopustivo I prije svega neodgovorno I neprofesionalno nagraditi toliko ogromnom platom, za naše uslove, nekoga čije je rezultat rada samo ogroman gubitak", rekla je Nataša Gojković iz Pozitivne Crne Gore.

Gubitaka će, kako tvrde u opoziciji, biti sve dok u državnim preduzećima ne budu sjedjeli profesionalci već partijski kadar.

"Onog trenutka kada sposoban i profesionalan kadar smijeni partijski podoban kadar možemo očekivati boljitak i progres ne samo u nacionalnoj aviokompaniji, već na svim drugim poljima", dodala je Gojković.

Da je suština priče partijsko zapošljavanje, i na tom principu održavanje na vlasti smatra i novinar Zoran Radulović.

"Jedino što znamo je da su oni na ta mjesta došli po partijskom ključu i nisu piloti. Dok oni prave gubitke od 600 hiljada mjesečno, piloti prelijeću iz firme u firmu iz letjelice u letjelicu da bi zaradili manju platu od te. To se neće dobro završiti", smatra Radulović

Taj pesimizam ne dijeli Bečić, ali mu nije jasno kako neko sebe može nazivati patriotom a raditi sve na štetu države i naroda.

"Imam potpuno pravo da kažem da se patriotizam mjeri spremnošću da dijelite sudbinu i kompanije i društva građana, posebno u onim trenucima kada ide loše. To je odraz patriotizma i odgovornosti. Svaki suprotan način djelovanja koji imamo u konkretnom slučaju je prije svega odreaz neodgovornosti i nemanja osjećaja za trenutak u kojem se nalazi i kompanija i društvo i sami građani", rekao je Bečić.

Trenutak u kojem se nalazi crnogorski građanin najbolje oslikavaju opet zvanični podaci prema kojima prosječna plata u Crnoj Gori iznosi 481 euro.

Ona je skoro duplo manja od minimalne potrošačke korpe koja mjesečno košta 809 eura.

Bonus video: