Evropska komisija traži da se obustavi finansiranje Popovićevog projekta

Nakon što je EK razumjela poruku civilnog sektora, Maja Raičević ocjenjuje da je to ohrabrujuće za društvo i civilni sektor, ali da je to poruka i crnogorskim državnim institucijama
17 komentar(a)
Vladimir Beba Popović, Foto: B92
Vladimir Beba Popović, Foto: B92
Ažurirano: 08.08.2015. 17:41h

Evropska komisija zatražila je od nadležne agencije da obustavi potpisivanje ugovora o finansiranju projekta Vladimira Bebe Popovića, čiji je Institut za javnu politiku od komisije trebalo da dobije 127,5 hiljada eura za tzv. Žensku vladu zapadnog Balkana.

To je TV Vijesti potvrdila direktorica Centra za ženska prava, Maja Raičević, inicijatorka pisma 52 NVO iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Makedonije i Slovenije, u kome je od predsjednika Evropske komisije Žana-Kloda Junkera krajem juna zatraženo da poništi odluku o finansiranju Popovićevog projekta, jer je, kako su istakli, direktno promovisao nedostojnu kampanju protiv aktivistkinje civilnog društva Vanje Ćalović.

"S obzirom na uznemirenost koju je na regionalnom nivou izazvala ova odluka o dodjeli bespovratnih sredstava, zatražio sam od izvršne agencije koja je zadužena za sprovođenje Programa da obustavi potpisivanje navedenog ugovora. Kao mjera opreza, u ovoj fazi nije preuzeta pravna odgovornost za sprovođenje ovog projekta. Paralelno s tim, zatražio sam od naših službi detaljnu istragu o ovom slučaju, koja će se odvijati u neposrednoj koordinaciji sa Delegacijom Evropske unije u Crnoj Gori i Izvršnom agencijom. Kao što znate, Evropska komisija je uvijek bila posvećena pružanju podrške akcijama koje su u skladu s vrijednostima i principima koje promoviše", navodi se u odgovoru EK na reakciju nevladinih organizacija povodom dodjele granta Institutu za javne politike kroz program "Evropa za građane", koji potpisuje Matias Ruet, direktor Generalnog direktorata za migracije i unutrašnje poslove.

Nakon što je EK razumjela poruku civilnog sektora, Maja Raičević ocjenjuje da je to ohrabrujuće za društvo i civilni sektor, ali da je to poruka i crnogorskim državnim institucijama.

"Poruka pokazuje da Evropska komisija drži do kredibiliteta organizacija koje sprovode projekte iz evropskih fondova i vrijednosti koje promovišu. Smatram da je logična odluka da se suspenduje finansiranje projekta koji se odnosi na promociju ženskih prava, a koji je odobren organizaciji čiji je direktor javno priznao da je distibuirao video materijal kojim je namjerno nastojao nauditi ugledu aktivistkinje civilnog drusštva. Čitava ta nedolična kampanja, zasnovana na rodnoj diskriminaciji, čini i Popovića i njegovu NVO nedostojnim da se bave pitanjima rodne ravnopravnosti i ljudskim pravima uopšte. To je prepoznao civilni sektor Zapadnog Balkana, Evropska komisija, a ostaje da prepoznaju i crnogorske institucije", rekla je Raičević "VIjestima".

Bonus video: