Pake: Crna Gora sada da pokaže rezultate u borbi protiv korupcije i kriminala

"Od navećeg značaja je da svi stari i skori slučajevi napada na medije, uključujući ubistvo Duška Jovanovića, budu riješeni. Preporuke ad hoc komisije treba da budu u potpunosti sprovedene“, kazao je Pake
0 komentar(a)
Žan-Erik Pake, Foto: Savo Prelević
Žan-Erik Pake, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 04.08.2015. 14:01h

Crna Gora je napredovala u oblasti vladavine prava i sada treba da pokaže opipljive rezultate, naročito u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala, poručio je direktor za Zapadni Balkan u Generalnom direktoratu Evropske komisije za proširenje, Žan-Erik Pake.

On je, u intervjuu koji je objavio portal European Western Balkans, podsjetio da Evropska unija (EU), u slučaju Crne Gore, od otvaranja pregovora o pristupanju 2012. godine sprovodi svoj novi pristup kad je u pitanju vladavina prava.

To, kako je rekao, znači da će napredak u pregovorima o pristupanju biti praćen napretkom u vladavini prava.

„Crna Gora je dosad otvorila 20 pregovaračkih poglavlja i privremeno zatvorila dva. Istovremeno, Crna Gora je postigla napredak u oblasti vladavine prava, posebno kad je u pitanju usvajanje zakona. Crna Gora sada treba da pokaže opipljive rezultate, kroz čvrst bilans rezultata u oblasti korupcije i organizovanog kriminala“, naveo je Pake.

On je rekao da su, kad je u pitanju sloboda medija i situacija u toj oblasti, primijetili da su napadi na medije smanjeni u proteklih 12 mjeseci, dok se istrage i procesuiranje slučajeva napada na medije nastavljaju.

„Međutim, od navećeg značaja je da svi stari i skori slučajevi napada na medije, uključujući ubistvo Duška Jovanovića, budu riješeni. Preporuke ad hoc komisije treba da budu u potpunosti sprovedene“, kazao je Pake.

On je, kako je rekao, uvjeren da će siguran napredak, koji je Srbija postigla u akcionim planovima za poglavlja 23 i 24, omogućiti da razgovori sa članicama EU o otvaranju poglavlja počnu po završetku ljeta.

Pake je pozdravio i posvećenost vlasti Srbije u procesu koji podrazumijeva poglavlje 35. „Srbija je učinila veliki napredak kad je riječ o sva tri poglavlja“.

Pake je, upitan šta misli o situaciji u Bosni i Hercegovini (BiH) nakon što je Skupština Republike Srpske (RS) zatražila referendum o državnom pravosuđu, rekao da bi takav referendum ugrozio koheziju, suverenitet i integritet BiH.

Kad je riječ o Makedoniji, Pake je ukazao da mnogo posla još ima na primjeni političkog sporazuma postignutog 15. jula između političkih partija, kao i na realizaciji urgentnih reformskih prioriteta Evropske komisije.

Bonus video: