Nakon 12 godina priče: Sistem za prečišćavanje otpadnih voda u Nikšiću konačno radi

Nevladin sektor i opoziciju brine to što Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih u nikšićkoj opštini posljednjih godina, još uvijek nije u nadležnosti JP Vodovod i kanalizacija, koje je na račun troškova rada sistema cijene usluga poskupilo još početkom 2016.
735 pregleda 0 komentar(a)
Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, Nikšić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, Nikšić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 17.09.2018. 19:05h

Nakon 12 godina priče o prešišćavanju otpadnih voda u Nikšiću, koje su Zetom i Moračom stizale i do Skadarskog jezera, postrojenje za koje se lokalna uprava zadužila 16,5 miliona eura, konačno funkcioniše.

Ekipu Televizije Vijesti sa radom Sistema za prečišćavanje otpadnih voda upoznao je menadžer Opštine Živko Kecojević, koji tvrdi da iako još traje probna faza rada, postrojenje tretira sve otpadne vode koje kanalizacionom mrežom dolaze do njega.

Međutim, nevladin sektor i opoziciju brine to što Sistem za prečišćavanje otpadnih voda, koji je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata realizovanih u nikšićkoj opštini posljednjih godina, još uvijek nije u nadležnosti JP Vodovod i kanalizacija, koje je na račun troškova rada sistema cijene usluga poskupilo još početkom 2016.

Nakon 12 godina priče i obećanja, ali i radova na Sistemu za prečišćavanje otpadnih voda u Nikšiću, Zetom, pa dalje Moračom do Skadarskog jezera stiže prečišćena voda.

Živko Kecojević menadžer Opštine uvjerava da postorjenje za koje se lokalna uprava zadužila 16 i po miliona eura na dvadeset godina, a sa čijim je radom upoznao i našu ekipu, funkcioniše punim kapacitetom, odnosno da se tretiraju sve otpadne vode koje kanalizacionom mrežom dolaze do njega.

"Mi smo u skladu sa ugovorom koji smo potpisali sa izvođačem ispoštovali sve procedure koje su precizirane tim ugovorom. To znači da se nakon završetka svih radova obavljaju funkcionalne probe sistema. Godinu i nešto duže smo u probnom radu sistema uređaja za prečišćavanje otpadnih voda", istakao je Kecojević.

Iako, priznaje Kecojević probni rad sistema traje duže nego što se očekivalo, sve do sada urađene analize zadovoljavaju uslove da voda koja prođe kroz postorojenje može nesmetano da ide u Zetu.

"Mi nijesmo ni insistiali da probni rad traje kraće, iz razloga što postrojenje radi u punom kapacitetu sa onom količinom otpadnih voda koje imamo, a da dio troškova koji su predviđeni snosi sam izvođač radova", rekao je Kecojević.

U Ekološkom pokretu Ozon sa zadovoljstvom konstatuju da je Nikšić konačno postao grad koji tretira otpadne vode, ali ih brine što postrojenjem ne upravlja nadležno preduzeće.

"Ono što je nama čudno jeste da ako postrojenje funkiconiše sa 100 posto kapaciteta i ako ispunjava sve zakonom ograničene parametre, zašto nije predato Vodovodu i kanalizaciji na upravljanje, jer je to investicvija koju su platili građani od kredita", istakao je Aleksandar Perović iz Ekološkog pokreta Ozon.

To što Vodovod ne upravlja postrojenjem, brine i opoziciju.

U Demokratskoj Crnoj Gori podsjećaju da građani Nikšića već više od dvije godine plaćaju 40 odsto skuplje usluge JP Vodovod i kanalizacija, što je početkom 2016. opravdano puštanjem u rad ovog postrojenja.

"Nije pošteno da građani plaćaju 40 odsto uvećanu cijenu vode za kolektor iako on nije bio tehnički završen, nije bio pušten u funkciju i čak nije bio u svojinskom aranžmanu, niti upravljanju Vodovoda", kazao je Momo Koprivica, potpredsjednik Demokratske Crne Gore.

Kecojević uvjerava da se novac koji građani plaćaju troši za funkcionisanje Sistema za prečišćavanje otpadnih voda, koji će uskoro preći u nadležnost Vodovoda.

"U narednoj ili tamo onoj sjednici SO nadam se da ćemo donijeti odluku da kompletno postrojenje preuzme JP Vodovod i kanalizacija", poručio je Kecojević.

U Opštini Nikšić očekuju da će brojne mjesne zajednice u kojima postoje uslovi za izgradnju kanalizacione mreže uskoro otpadne vode sprovoditi u sistem za prečišćavanje, čiji su kapaciteti planirani za 103 hiljade stanovnika.

Bonus video: