MANS: Zakon o slobodnom pristupu informacijama krši svih 18 ministarstava

Izmjenama zakona prošle godine Vladi je omogućeno da tajnim proglasi sve osjetljive informacije, pa i javne finansije, odnosno isplate iz državnog budžeta
283 pregleda 1 komentar(a)
Vanja Ćalović Marković, Vuk Janković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vanja Ćalović Marković, Vuk Janković, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 27.09.2018. 18:17h

Do informacija od javnog značaja teže je doći danas nego prije 13 godina, kada je Zakon o slobodnom pristupu informacijama prvi put počeo da se primjenjuje, ocijenjeno je iz MANS-a povodom Međunarodnog dana prava na slobodan pristup informacijama.

"2005. godine mogli smo da prihvatimo da institucije prave neke greške jer je to bio novi zakon. Danas Savjet za privatizaciju proaktivno, unaprijed proglašava tajnom podatke o privatizaciji 13 ključnih preduzeća", kazala je Vanja Ćalović Marković iz MANS-a.

Vuk Janković iz MANS-a smatra da institucije sve češće kriju podatke, posebno nakon posljednjih izmjena Zakona o slobodnom pristupu informacijama iz maja 2017. godine.

"Tu se uglavnom radi o informacijama koje pokazuju na koji način se troši državni novac, zatim informacije o realizaciji velih infrastrukturnih objekata, kakav je izgradnja autoputa Bar-Boljare...", rekao je Janković.

Izmjenama zakona prošle godine Vladi je omogućeno da tajnim proglasi sve osjetljive informacije, pa i javne finansije, odnosno isplate iz državnog budžeta.

"I u izbornom periodu u zemlji koja je imala aferu "Snimak", mi ne možemo da dobijemo osnovne informacije o tome kakve su bile isplate iz budžeta. Upravo u duhu ovoga Zakona, mi nikada nismo uspjeli da saznamo koji su tačno poslanici podnijeli amandmane na izmjenu ovog Zakona, jer mimo uobičajene procedure ne postoji bilo kakav pisani trag", rekla je Ćalović Marković.

Ovaj Zakon, objašnjavaju u MANS-u, trenutno krši svih 18 ministarstava, jer nemaju sve potrebne informacije na svojim sajtovima. Ministarstva pravde, rada, održivog razvoja i nauke su najtransparentniji.

"Što se tiče najlošije rangiranih ministarstava, to su Ministarstvo zdravlja, Ministarstvo ekonomije, MUP i Ministarstvo saobraćaja. Smatramo da je to svakako nedopustivo jer se radi o ministarstvima koja pokrivaju višemilionske budžete na nivou godine, te da moraju pod hitno raditi nešto što se tiče njihove transparentnosti", kazao je Janković.

Jedino rješenje za ovu situaciju u MANS-u vide u novoj izmjeni zakona.

Bonus video: