U PETAK PO HITOM POSTUPKU O PODIZANJU SPOMENIKA

Vuković smatra Tita zaštitnikom Crne Gore, DF tvrdi da je naredio bombardovanje Podgorice

Inicijativa predviđa da spomenik bude završen već tokom naredne godine
317 pregleda 159 komentar(a)
Josip Broz Tito, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Josip Broz Tito, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 23.10.2018. 18:12h

Podgorički parlament u petak će po hitnom postupku razmatrati incijativu gradonačelnika Ivana Vukovića da se u Podgorice podigne spomenik Josipu Brozu Titu.

Inicijativa predviđa da spomenik bude završen već tokom naredne godine.

I dok Vuković smatra da je Tito bio veliki poštovalac i zaštitnik Crne Gore, u opozicionim redovima Broza doživljavaju drugačije.

U Demokratskom frontu (DF) smatraju da je Tito odgovoran za bombardovanje Podgorice i pogibiju velikog broja crnogorskih građana. S druge strane Demokrate kažu da su prvo naivno povjerovale da se radi o iskrenoj inicijativi, ali da su sada stava da je to samo još jedna namjera Demokratske partije socijaliDPS da igra na podjele među građanima Crne Gore.

Josip Broz Tito bio je veliki poštovalac Crne Gore i njene istorije, uvijek spreman da joj pomogne i oda priznanje za njene podvige – stoji u obrazloženju gradonačelnika Podgorice Ivana Vukovića, kojim je od gradskog parlamenta tražio da na sjednici zakazanoj za petak, po hitnom postupku razmotri odluku, da se najvećem sinu jugoslovenskih naroda, podigne spomenik u Podgorici, gradu koji je nekada nosio maršalovo ime.

"On je bio prvi, kod nas i u svijetu, koji je rekao da je Crna Gora u antifašističkom ratu, 13. jula 1941. godine, zapalila iskru evropskog otpora toj pošasti i, generalno uzevši, dala ostalim narodima Jugoslavije podstrek za borbu i tako položila temelje novom bratstvu naroda Jugoslavije."

U opozicionim redovima ovu ideju vide suprotno.

Iz DF kažu da su striktno protiv toga da se u Podgorici podigne spomenik čovjeku koji je, kako kažu, krajem drugog svjetskog rata direktno naredio bombardovanje Podgorice.

"To je jedno političko pitanje koje se trenutno nameće, ne znamo iz kojih razloga , i što je bitno sada da se takva jedna ličnost, čije je vladanje u potpunoj suprotnosti sa današnjom evropskom demokratijom, shvatanjima i težnjama kojima Crna Gora ide ka EU. Mi smo u potpunosti protiv toga da se jednoj takvoj ličnosti koja je dogovorna za veliki broj Crnogoraca, da mi danas podižemo spoemnik jednoj takvoj osobi", istakao je Miodrag Bešović, odbornik DF.

Najjača opoziciona partija u Podgorici - Demokratska Crna Gora prvobitno je podržala ovu ideju, jer su kako kažu, povjerovali da se radi o jednoj iskrenoj inicijativi. Ipak, sada smatraju da se iza svega krije još jedna politička igra DPS na kartu podjela u Crnoj Gori.

"Mi kao mladi ljudi prvenstveno, nećemo se vraćati u te njihove priče, i nećemo se igrati četnika i partizana po Crnoj Gori u 2018. godini u 21. vijeku. Već sada mogu da najvim da odbornici Demokratske Crne Gore u Skupštini Glavnog Grada neće prisustvovati, bilo kojoj sjednici , na kojoj će se odlučivati o inicijativama koje za cilj imaju da svađaju građane Crne Gore", kazao je Duško Stijepović iz Demokratske Crne Gore.

A Vuković je u obrazloženju predloga saopštio i da je Tito uradio sve da se nacionalna prava Crnogoraca poštuju jednako kao nacionalna prava ostalih naroda, a crnogorskoj kulturi pruži ravnopravan odnos sa svima ostalima.

"Podizanjem spomenika Josipu Brozu Titu, trajno se čuvaju uspomene na istaknutu ličnost, revolucionara, borca protiv fašizma, jednog od najvećih svjetskih državnika XX vijeka , čije je djelo od međunarodnog značaja i predstavlja doprinos u borbi za mir, razumijevanje i saradnju naroda u svijetu", poručio je Vuković.

Planirano je da spomen obilježje Titu podigne Glavni grad i to već tokom naredne godine.