Dods i Rajntke: Proces proglašenja Solane zaštićenim područjem završiti u septembru

One su u pismu premijeru Milu Đukanoviću ocijenili da je Ulcinjska solana najvažnije odmorište za ptice selice na istočnoj obali Jadrana
0 komentar(a)
Solana, Foto: CZIP
Solana, Foto: CZIP
Ažurirano: 27.07.2015. 16:34h

Proces proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem, usvajanjem prostornog plana Opštine treba završiti u septembru, ocijenili su poslanice Evropskog parlamenta (EP), Aneliz Dods i Teri Rajntke pozdravljajući činjenicu da je Vlada prepoznala značaj Solane i preduzela prve korake ka očuvanju tog područja.

One su u pismu premijeru Milu Đukanoviću ocijenili da je Ulcinjska solana najvažnije odmorište za ptice selice na istočnoj obali Jadrana.

Dods i Rajntke su ocijenili i da Solana predstavlja dom milionima ptica, uključujući i mnoge rijetke vrste, zbog čega je od izuzetne važnosti da se sačuva njen jedinstveni biodiverzitet.

One su pozdravile prve važne korake ka očuvanju tog močvarnog područja i spašavanju ptičjih života, naročito donacije Vlade Crne Gore od 80 hiljada eura i Programa za razvoj Ujedinjenih nacija (UNDP) od 34 hilljada eura, kako bi bile popravljene pumpe u Solani.

"Bilo nam je zadovoljstvo čuti da je pumpa, koja je ključna za pumpanje slane vode u bazene Solane (a time i hrane za ptice), popravljena početkom jula i da je sada u potpunosti u funkciji. Radnici koji su radili na popravljanju pumpe su odradili odličan posao", istakle su Dods i Rajntke u pismu Đukanoviću.

One su pozdravile odluku kojom se privremeno upravljanje Solanom prepušta javnom preduzeću Nacionalni parkovi Crne Gore dok se ne pronađe koncesionar.

Dods i Rajntke su kazale da je, da bi se sačuvao netaknuti ekosistem Solane, potrebno nekoliko dodatnih koraka preduzeti što hitnije.

One smatraju da cjelokupan sistem upravljanja vodom u Solani mora biti operativan, ne samo pumpa za slanu vodu već i pumpa za svježu vodu.

"Proces proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem kroz usvajanje prostornog plana Opštine Ulcinj treba da bude završen u septembru 2015. godine u skladu sa prethodno dogovorenim. Ova oblast mora biti proglašena Ramsar i Emerald područjem", navele su Dods i Rajntke.

One su pozdravile činjenicu da je Vlada Crne Gore javno prepoznala značaj Ulcinjske solane i preduzela prve korake ka očuvanju tog područja.

"Naglašavamo da je od ključne važnosti da se hitno preduzmu naredni koraci kako bi se zaštitili izvanredna priroda i biodiverzitet Ulcinjske solane". poručile su Dods i Rajntke.

Bonus video: