“Anti-dop ambasadori bez granica”

“Potvrđeno je da kod djece koja su prošla ovaj program stopa zloupotreba cigareta, alkohola i marihuana je manja za 23 do 30 odsto od djece koja ga nijesu pohađala”
101 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 27.07.2015. 12:12h

U ski centru Vučje, dvadesetak kilometara od Nikšića, danas je počeo sa radom sedmodnevni omladinski kamp u okviru projekta “Anti-dop ambasadori bez granica”, koji realizuje NVO “Preporod” iz Nikšića. Na kampu učestvuje 40 učenika srednjih škola iz opština prekogranične regije Crne Gore i Bosne i Hercegovine koji će se edukovati na više tematskih polja, kao što su primarna prevencija, liderstvo ,vještine komunikacije, kulturne razmjene i kreiranja mreže vršnjačkih edukatora. Treninge vodi edukovani tim iz BiH i Crne Gore koga čine stručnjaci iz oblasti bolesti zavisnosti, anti dop ambasadori koordinatori i volonteri, studenti završne godine psihologije. Na svečanom otvaranu kampa kraći program izveli su članovi KUD "Zahumlje"

Prema riječima Jovana Bulajića, izvršnog direktora “Preporoda”, po prvi put se na teritoriji dvije države primjenjuje se program „Unplugged- Imam stav“ koji već daje mjerljive rezultate širom Evrope.

“Potvrđeno je da kod djece koja su prošla ovaj program stopa zloupotreba cigareta, alkohola i marihuana je manja za 23 do 30 odsto od djece koja ga nijesu pohađala”, istakao je Bulajić.

Cilj projekta je, prema njegovim riječima, doprinos smanjenju rizika od zloupotrebe droga među mladima kroz aktivnosti podizanje svijesti i multidisciplinarni pristup u prekograničnoj regiji.

Bulajić je kazao da problematika bolesti zavisnosti nije adekvatno tretirana kao teme koje su u određenim trenucima aktuelne i pozvao je sve donosioce odluka, „koji još uvijek nijesu svjesni situacije, da problematiku bolesti zavisnosti kotiraju visoko na listi prioriteta i pristupe njenom rješavanju”.

Projekat, koji realizuju „Preporod” i Udruženje „PROI” iz Bosne i Hercegovine u partnerstvu sa JU za smještaj, rehabilitaciju i resocijalizaciju korisnika psihoaktivnih supstanci iz Podgorice, finansira Evropska unija u okviru Programa prekogranične saradnje Crna Gora - Bosna i Hercegovina u iznosu od skoro 199 hiljada eura.

Jadranka Milić, iz Delegacije EU u Crnoj Gori, kazala je da problem zavisnosti od narkotika ne bi trebalo da se posmatra u zavisnosti na pojedinca već kao zajednički problem porodica, čitave zajednice, sudskog i zdravstvenog sistema.

„Za Crnu Goru je važno da na pravi način iskoristi sve raspoložive resurse u borbi protiv ovog problema. Ovom prilikom bih pozvala sve relevantne institucije da daju svoj doprinos ovoj zajedničkoj borbi“, kazala je Milić i dodala da pomenuti program promoviše mentalno i fizičko zdravlje, zdrave stilove života, osnaživanje mladih i pruža dobru osnovu za izgradnju zdravog društva.

Kazala je da je EU za projekte koji se finansiraju u sklopu pregogranične saradnje između BiH i Crne Gore izdvojila 4,2 miliona eura, a da pored podrške koju pružaju NVO sektoru sarađuju i sa državnim institucijama koje se bave borbom protiv droga i zavisnosti, pa su tako podržali izgradnju Centra za rehabilitaciju žena zavisnika.

Đorđe Latinović, ambasador Bosne i Hercegovine u Crnoj Gori, kazao je da su projekti koji se odnose na borbu protiv narkomanije uglavnom jedni drugima slični a da je projekat „Anti dop ambasadori“ autentičan i nešto novo u pomenutoj oblasti.

„Obično se vjeruje da infrastrukturni objekti ostaju u trajnom sjećanju, ali ja smatram da projekti koji prolaze kroz srca i duše ljudi, naročito mladih, daleko trajniji i vrijedniji od svih naših djela jer svojom plemenitošču i humanošću postižu ono što ne mogu nikakve druge sile a to je da zbližavaju i povezuju ljude“, istakao je Latinović koji je dres anti dop ambasadora.

Potpredsjednik Opštine Nikšić Milorad Jovanović kazao je da je lokalna uprava posvećena borbi protiv narkomanije i uvijek raspoložena da podrži sve projekte koji se bave pomenutom problematikom.

„Borba protiv narkomanije počinje u porodici i školi, ali u nju moraju da budu uključeni i svi činioci u društvu. Smatram da mladi najviše mogu uticati na svoje vršnjake i u tome je i značaj ovog projekta“, kazao je Jovanović.

Nakon kampova, drugi će biti održan u Neumu, polaznici će stečena znanja u svojim zajednicama prenijeti na više od 800 djece istog uzrasta.

Galerija

Bonus video: