Ivanović: Da se poljoprivrednici upoznaju sa konkurencijom koja ih čeka u EU

Ivanović je naveo da je studijska posjeta 30 crnogorskih poljoprivrednika Valoniji izuzetna priliku za dobijanje novih ideja
7 komentar(a)
Petar Ivanović, Belgija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Petar Ivanović, Belgija, Foto: Ministarstvo poljoprivrede i ruralnog razvoja
Ažurirano: 26.07.2015. 12:06h

Crna Gora i belgijska regija Valonija imaju obostrani interes da se saradnja u oblasti poljoprivrede produbi i formalizuje kroz potpisivanje Memoranduma između resornih ministarstva, ocijenili su predstavnici njihovih vlada.

Na sastanku crnogorskog i valonskog ministra poljoprivrede, Petra Ivanovića i Renea Kolina, dogovoreno je da Memorandum o saradnji dva ministarstva bude fokusiran na ruralani razvoj i obrazovanje i istraživanje u sektoru poljoprivrede.

Iz crnogorskog Ministarstva poljoprovrede i ruralnog razvoja je objašnjeno da bi Memorandum predstavljao pravni okvir za dugoročnu stratešku saradnju u specifičnim oblastima, koje će, kako je dogovoreno, identifikovati zajednički ekspertski tim.

Ivanović je naveo da je studijska posjeta 30 crnogorskih poljoprivrednika Valoniji izuzetna priliku za dobijanje novih ideja.

„To je prilika da crnogorski poljoprivrednici pogledaju najnoviju mehanizaciju koja se koristi u poljoprivredi, ostvare kontakte sa belgijskim kolegama i upoznaju se sa konkurencijom koja ih ih čeka u EU“ kazao je Ivanović drugog dana zvanične posjete Valoniji.

On je dodao da se politika EU sve više okreće regionima, a ne zemljama, i u tom kontekstu ocijenio dobru perspektivu buduće saradnje Valonije i Velikog regiona, koji čine granični djelovi Belgije, Luksemburga, Njemačke i Francuske, ne samo sa Crnom Gorom, već i Zapadnim Balkanom.

Ivanović je, u nastavku posjete, razgovarao sa dekanom Fakulteta za bio-inžinjering Univerzita Luven, Yvanom Larondelleom, o modalitetima saradnje kroz razmjenu studenata i ušešće u zajedničkim projektima u okviru EU programa Horizont 2020.

On je imao sastanak i sa profesorom Yvesom Schenkelom iz Valonskog centra za poljoprivredna istraživanja, koji ga je upoznao sa radom te naučne institucije, naročito sa aktivnostima na formiranju genetske baze podataka različitih biljnih vrsta, kao i novim metodama praćenja kontrole u oblasti bezbjednosti hrane.

„Sagovornici su saopštili da postoji obostrana zainteresovanost za uspostavljanje saradnje kroz učešće u zajedničkim projektima, što bi se definisalo dogovorenim Memorandumom o saradnji“, navodi se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Crnogorski poljoprivrednici su tokom studijske posjete razgovarali sa predstavnicima Federacije valonskih poljoprivrednika, krovne organizacije koja okuplja sve profile poljoprivrednika i zastupa njihove interese na nacionalnom i evropskom nivou.

Oni su se tokom posjete pčelarskom štandu na poljoprivrednom sajmu u Libramonu upoznali su sa načinom proizvodnje meda u Valoniji, dok su na štandu sa žitaricama razmijenjena iskustva i razgovarali o mogućnostima saradnje u obezbjeđivanju viskorodnog i kvalitetnog sjemena žitarica.

Poljoprivrednici su prisustvovali i izložbi belgijskog plavog govečeta i takmičenju u toj kategoriji, što je bila prilika da sa uzgajivačima te rase razgovaraju o mogućnostima njenog ukrštanja sa mesnim rasama u Crnoj Gori, kao i nabavci sjemena za vještačko osjemjenjivanje.

Bonus video: