Luksemburg: Crna Gora najbliža članstvu u EU od svih država kandidata

Na skupu je istaknuto da će politika proširenja i dalje biti pod budnom pažnjom EU i da će države članice nastaviti da prate napredak svake od država kandidata za članstvo u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i pružaju svu potrebnu podršku u tom pravcu
130 pregleda 1 komentar(a)
Sastanak ministara i sekretara za evropske poslove, Luksemburg, Foto: MVPEI
Sastanak ministara i sekretara za evropske poslove, Luksemburg, Foto: MVPEI
Ažurirano: 24.07.2015. 13:46h

Crna Gora je najbliža članstvu u Evropskoj uniji (EU) od svih država kandidata za članstvo, ocijenjeno je na sastanku ministara i sekretara za evropske poslove država članica i kandidata za članstvo u EU.

Glavni pregovarač Crne Gore sa EU, Aleksandar Pejović učestvovao na neformalnom sastanku ministara i državnih sekretara za evropske poslove država članica i država kandidata za članstvo u EU koji je organizovao ministar vanjskih i evropskih poslova Luksemburga, Žana Aselborna, u okviru šestomjesečnog predsjedavanja Luksemburga EU.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija se navodi da je skup bio prilika za predstavljanje prioriteta luksemburškog predsjedništva Unijom i razmjenu mišljenja o glavnim ciljevima, zadacima, ali i izazovima koji se nalaze pred EU u drugoj polovini ove godine.

Na skupu je istaknuto da će politika proširenja i dalje biti pod budnom pažnjom EU i da će države članice nastaviti da prate napredak svake od država kandidata za članstvo u ispunjavanju obaveza iz procesa pristupanja i pružaju svu potrebnu podršku u tom pravcu.

“U tom kontekstu je pohvaljen napredak Crne Gore koja je ostvarila dobar integracioni rezultat i koja je najbliža članstvu u EU”, kaže se u saopštenju.

Navodi se da je naglašeno da će, uzimajući u obzir aktuelnu političku i ekonomsku situaciju u EU, i globalne izazove i uticaje, posebna pažnja tokom predstojećeg predsjedavanja biti usmjerena na podsticanje rasta investicija i zapošljavanje, produbljivanje socijalne dimenzije EU, upravljanje migracijama, digitalizaciju jedinstvenog tržišta, promociju konkurentnosti, održivi razvoj i jačanju uloge EU na globalnoj sceni.

Pejović je zahvalio što je politika proširenja našla svoje mjesto među glavnim ciljevima luksemburškog predsjedavanja EU.

Kako se navodi, u vezi s predstavljenim prioritetima aktuelnog predsjedništva, Pejović je upoznao prisutne da crnogorska strana preuzima obaveze kroz usvojeni Program ekonomskih reformi kojim su definisani pravci rasta i zapošljavanja, uz osvrt na socijalnu dimenziju i Strategiju Jugoistočna Evropa 2020.

“Do kraja godine fokus biti na pripremi šengenskog akcionog plana, kao i na daljem razvoju politike u odnosu na tokove ilegalnih migracija”, kazao je Pejović.

Bonus video: