Saradnjom sa Srbijom do članstva u EU

„Članovi pregovaračkih grupa predstavili su aktuelno stanje i razmijenili iskustvo u pogledu vođenja pregovaračkog procesa u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe i 27 – Životna sredina. Crnogorska strana je predstavila tok pregovaračkog procesa, s fokusom na ostvarene rezultate i dalje obaveze i planove“, kaže se u saopštenju
77 pregleda 0 komentar(a)
Snežana Radović, Ksenija Milenković, Foto: MVPEI
Snežana Radović, Ksenija Milenković, Foto: MVPEI
Ažurirano: 24.07.2015. 12:13h

Crnogorske institucije spremne su da znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa stave na raspolaganje kolegama iz Srbije i drugih država regiona, poručeno je na prvom sastanku Zajedničkog odbora Crne Gore i Srbije u kontekstu pristupanja Evropskoj uniji (EU).

U Podgorici je danas završen dvodnevni sastanak odbora, kojim su predsjedavale generalna direktorica za evropske poslove Snežana Radović i vršilac dužnosti direktora Kancelarije za evropske integracije Ksenija Milenković, koje su pozdravile uspostavljanje tog tijela i ukazale na značaj saradnje država Zapadnog Balkana za napredovanje u pregovaračkom procesu.

„Imajući u vidu činjenicu da je Crna Gora prva država koja pregovore vodi po novom pristupu i koja je najviše odmakla u približavanju članstvu u EU, ponovljena je spremnost crnogorskih institucija da svoje akumulirano znanje i iskustvo iz pregovaračkog procesa stave na raspolaganje kolegama iz Srbije i drugih država regiona“, saopšteno je iz Ministarstva vanjskih psolova i evropskih integracija.

Na sastanku je razgovarano o dosadašnjoj i daljoj saradnji dvije države u kontekstu pristupanja EU, a razmijenjena su mišljenja i iskustvo iz sprovođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, funkcionisanja strukture i usklađivanja s pravnom tekovinom EU.

„Članovi pregovaračkih grupa predstavili su aktuelno stanje i razmijenili iskustvo u pogledu vođenja pregovaračkog procesa u poglavljima 1 – Sloboda kretanja robe i 27 – Životna sredina. Crnogorska strana je predstavila tok pregovaračkog procesa, s fokusom na ostvarene rezultate i dalje obaveze i planove“, kaže se u saopštenju.

Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija predstavili su strukturu za sprovođenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i ukazali na važnost tijesne i kvalitetne saradnje sa Skupštinom Crne Gore, odnosno Odborom za evropske integracije, kao i sa civilnim društvom koje aktivno učestvuje u procesu pregovora s EU što, dodaje se, daje poseban kvalitet crnogorskom pregovaračkom modelu.

„Predstavljene su aktivnosti o procesu usklađivanja s pravnom tekovinom EU i sprovođenje Programa pristupanja Crne Gore EU. Predstavnici Srbije su ukazali na važnost održavanja dinamike pristupnog procesa, izazivši očekivanje da do kraja godine biti otvorena prva poglavlja u pregovorima Srbije s EU“, navodi se u saopštenju.

U tom pravcu su, dodaje se, saopštili presjek dosadašnjeg toka pregovaračkog procesa u Srbiji i ukazali na modalitete uključivanja civilnog sektora u pregovarački proces kroz koncept Konventa koji omogućava puno uvažavanje preporuka civilnog društva tokom svih faza procesa.

Oni su podsjetili na značaj regionalne saradnje kao pokretača regionalnog razvoja i, u tom kontekstu, ukazali na značaj planiranja i sprovođenja projekata od regionalnog interesa.

„U sklopu razmatranja aktuelnog statusa pregovaračkog procesa u 1. poglavlju: Sloboda kretanja robe, crnogorska strana je predstavila aktivnosti na izradi ključnih dokumenata iz ove oblasti, kao što su Strategija za primjenu pravne tekovine u oblasti slobode kretanja robe 2014 – 2018 i prateći Akcioni plan, kao i Nacrt strategije slobode kretanja robe“, saopšteno je iz Ministarstva.

U okviru dijela sastanka posvećenog 27. pregovaračkom poglavlju Životna sredina i klimatske promjene, crnogorska strana je predstavila tok izrade Sveobuhvatne strategije i akcionog plana za potpuno usklađivanje i primjenu pravne tekovine EU i ukazala na značajnu zakonodavnu aktivnost u toj oblasti.

Bonus video: