Ozon: Obilježiti Evropsku sedmicu za smanjenje otpada

Kako je saopšteno, u okviru festivala “Waste” realizovano je više projekcija, panel diskusija i kreativnih radionica na temu upotrebe otpadnih sirovina u umjetnosti, ali i javnog angažmana poznatih umjetnika u cilju podizanja svijesti javnosti o pravilnom upravljanju otpadom
0 komentar(a)
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Otpad na Ribnici, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 21.07.2015. 12:07h

Evropska sedmica za smanjenje otpada, čiji je cilj podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije, primarne selekcije i ponovne upotrebe otpada, biće obilježena u novembru u nekoliko crnogorskih gradova, saopšteno je iz Ekološkog pokreta Ozon.

Iz Ozona su pozvali zainteresovane domaće i međunarodne institucije, organizacije i pojedince da se uključe u obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada.

Pokret će, na poziv Sekretarijata Evropske sedmice za smanjenje otpada (European Week for Waste Reduction), i ove godine koordinirati aktivnosti u Crnoj Gori, u okviru prestižne međunarodne kampanje.

“Ozon poziva sve zainteresovane domaće i međunarodne institucije, organizacije i pojedince da se uključe u obilježavanje Evropske sedmice za smanjenje otpada, a kao nacionalni koordinator kampanje stojimo na raspolaganju za sve eventualne dodatne informacije i logističku podršku tokom pripreme i realizacije akcija”, navodi se u saopštenju.

Iz te organizacije su podsjetili da je Evropska sedmica za smanjenje otpada po prvi put u Crnoj Gori realizovana 2014. godine, i naveli da je Ozon, kao nacionalni koordinator u saradnji sa partnerima, realizovao čitav niz aktivnosti.

Kako su pojasnili, cilj kampanje bio je podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije, primarne selekcije i ponovne upotrebe otpada.

“Tako je u saradnji sa Coca-cola HBC Srbija u Podgorici, upriličena međunarodna izložba “Marine Litter” (Morski otpad), koju je u Delta city-ju vidjelo preko 50 hiljada posjetilaca”, kazali su iz Ozona.

Kako je saopšteno, u okviru festivala “Waste&Art” realizovano je više projekcija, panel diskusija i kreativnih radionica na temu upotrebe otpadnih sirovina u umjetnosti, ali i javnog angažmana poznatih umjetnika u cilju podizanja svijesti javnosti o pravilnom upravljanju otpadom.

Festival “Waste&Art” će, kako navode iz Ozona, biti podignut na veći nivo i podrazumijevati dešavanja u više opština u Crnoj Gori, koja će, kako su precizirali, biti realizovana od 21 do 29. novembra, shodno tradiciji Evropske sedmice za smanjenje otpada.

Kako su najavili, u toku avgusta, u okviru ekološkog programa Lake fest-a biće upriličena i promocija Evropske sedmice za smanjenje otpada, a, kako su dodali, za tu priliku planira se posebno iznenađenje posvećeno prošlogodišnoj temi “Stop otpadu od hrane” .

“Koristimo i ovu priliku da podsjetimo na instiutcionalnu i pojedinačnu odgovornost kada je odnos prema životnoj sredini u pitanju i neophodnost što skorijeg uspostavljanja pravilnog sistema upravljanja otpadom u Crnoj Gori”, navodi se u saopštenju.

Trenutno stanje i navike, kako su upozorili iz Pokreta, prouzrokuju nesagledivu ekonomsku i ekološku štetu društvu u cijelini.

“Zato se nadamo da ćemo uspjeti animirati što više institucija i građana da kroz akcije uzmu učešće u obilježavanju Evropske sedmice za smanjenje otpada, jer svaka akcija se računa”, zaključili su iz Ozona.

Bonus video: