700.000€: VETERINARSKA UPRAVA I EVROPSKA UNIJA

Svinje da imaju minđuše na kojima piše ME

Sistem identifikacije i registracije omogućiće kontrolu prometa svinja, obilježavanje mesa i drugih proizvoda od mesa, kontrolu uvoza i izvoza, monitoring dobrobiti životinja
365 pregleda 7 komentar(a)
Svinje (Novine), Foto: Žarko Vučinić
Svinje (Novine), Foto: Žarko Vučinić
Ažurirano: 14.02.2019. 13:07h

U drugoj polovini jula ove godine Veterinarska uprava počeće kampanju identifikacije i registracije svinja u Crnoj Gori. Prema popisu iz 2010. godine, uzgojem svinja bavilo se 13 hiljada domaćinstava i šest firmi, a ukupno je bilo 47 hiljada svinja. 

Sistem identifikacije i registracije omogućiće kontrolu prometa svinja, obilježavanje mesa i drugih proizvoda od mesa, kontrolu uvoza i izvoza, monitoring  dobrobiti životinja i rezidua (tvari koje se mogu naći u životinjskoj hrani i veterinarskim ljekovima), kontrola lanca ishrane  i unapređenje kvaliteta životnog standarda.

Svinje će biti obilježene ušnom markicom na lijevom uhu žute boje, fiksiranom kroz ušnu školjku sa dva diska. Ona će sadržati oznaku ME i osmocifreni jedinstveni identifikacioni broj svinje  s crnogorskog podneblja ili uvezene u Crnu Goru iz zemalja koje nijesu članice Evropske unije.

“Sistem identifikacije i registracije svinja za sada u potpunosti subvencionira država i on je za farmere besplatan. Podaci o životinjama se neće koristiti za oporezovanje, već za suzbijanje i sprečavanje pojave zaraznih bolesti, kao i za kontrolu subvencija na farmama koje ispunjavaju uslove”, saopšteno je “Vijestima” iz Veterinarske uprave.

Proteklih godina su u okviru istih kampanja registrovana goveda, ovce i koze. Projekat  „Jačanje veterinarskih službi Crne Gore“ je vrijedan oko 700.000 eura, a podržava ga Evropska unija. 

Vođa projekta Federigo Santini je kazao da je operativan i funkcionalan sistem identifikacije i registracije životinja od ključne važnosti za unapređenje kontrole njihovog zdravstvenog stanja, kao i suzbijanje i iskorjenjivanje bolesti životinja. 

On je naveo da je cilj projekta i unapređenje kapaciteta Veterinarske uprave i inspekcije kako bi se  osposobile za prenošenje i sprovođenje standarda EU u vezi sa  bezbjednošću hrane, veterinarske i fitosanitarne politike.

“U cilju implementacije propisa o bezbjednosti hrane, svaka država članica mora imati odgovarajuću administrativnu strukturu koja će biti u stanju da sprovodi kontrolu i inspekciju prehrambenih proizvoda, uključujući odgovarajuće laboratorijske kapacitete”, kazao je Santini.

Podsticaj za  farmere koji se popišu

Obilježavanje svinja sprovešće  veterinarske ambulante koje imaju ugovor sa Veterinarskom upravom, a istovremeno će se izvršiti i registracija gazdinstava. 

“Farmeru će se izdati popisni list za registraciju gazdinstava kao i potvrda o izvršenoj identifikaciji životinja. Time će se njegovo gazdinstvo uvesti u centralni registar gazdinstava za dalje planiranje institucionalnih i međunarodnih podsticajnih sredstava za razvoj sektora svinjarstva, a životinje će se registrovati kao predmet kontinuiranog zdravstvenog i veterinarskog nadzora”, kazao je Santini.